RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.06.2015 12:15:49 - Yama

diktátoři

Nemyslíte, že největší chybou bylo svržení diktátorů v islámských zemích? Nechci bránit jejich kroky, ale je evidentní, že jedině oni dokázali v zemi jakžtak udržet pořádek. Poté, co padli, se země dostaly do chaosu a jsme tam, kde jsme dnes. Co mi na to odepíšete?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.06.2015 9:14:07 - RNDr. Luděk Niedermayer
 Dobrý den, 


ptát se na věru složité a komplexní otázky. 

Nicméně považuji za podstatné projevit názor, že to nebyla ani Evropa ani Ameriky, kdo svrhl režimy, o kterých mluvíte. Byla to jejich špatná vláda a potlačování obyvatel. 

Nemůžeme přeci říci, že Arabské jaro dopadlo stejně v Tunisu a jako v Libyi, nebo že konflikty na Blízkém východě vznikly ze stejného důvodu. Věřím, že všichni mají právo se podílet na fungování a směřování svých zemí. Občané mají právo na protest a svržení diktátorů, kteří terorizují své občany a nedodržují základní lidská práva.

Bohužel, zřejmě ne překvapivě,  ne vždy se to povede tak jak se to podařilo ve východní Evropě (ani tady to nebylo úplně jednoduché) a současná situace v Libyi, Sýrii a Egyptě hrozná.

Na druhou stranu v Tunisu zatím křehká demokracie, která má ještě se spousty chyb se zdá být fungující. To samé by se dalo říci o Maroku, kde ale k výměně vedení nedošlo a vše se vyřešilo ústavními reformami. Diktatura pro mě tedy není odpovědí na vyřešení krizí. Ani její podpora v zájmu “naší stability". 

Moc děkuji za dotaz,

Se srdečným pozdravem,

LN