RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.06.2015 10:55:48 - šebánková

pomoc Řecku

Nemáte taky pocit, že Řecko si je svou pozicí nějak moc jisté? Podle mě spoléhá na to, že EU nedopustí jejich odchod z eurozóny, protože jak řekla Merklová by to byl konec EU. Má pravdu? Bylo by skutečně tak drastické, kdyby Řecko zbankrotovalo a vystoupilo z eurozóny? Vždyť by se tam mohlo vrátit, až by si dali hospodářství do pořádku. Nebo ne?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.07.2015 19:45:04 - RNDr. Luděk Niedermayer

 Vážená paní Šebánková,


Premiér Tsipras rozjel velice nebezpečnou hru. Vyhlášením referenda šokoval všechny evropské představitele i investory. Slibuje si od negativního výsledku lepší vyjednávací pozici, ale věřitelé to vidí prakticky opačně. Řekové navíc hlasovali v referendu o záchranném programu, který minulé úterý skončil. Možné další jednání je tedy možné jen o dohodě nové. Zdá se, že je tomu, tak jak říkáte, že si Tsipras myslí, že zbylí členové eurozóny nedopustí řecký odchod. Pokud by Řecko eurozónu skutečně opustilo, nemyslím si, že by to byl konec EU, ale zásadně by se to podepsalo na stabilitě a robustnosti EU. Byla by zpochybněná její schopnost řešit problémy. Což je v současné nestabilní mezinárodní situaci jev velice nežádoucí. Musíme si také uvědomovat, že se nejedná jen o ekonomický, ale také politicko-strategický problém. Pokud Řecko opustí eurozónu, stále bude členem EU a může se třeba snažit o bližší partnerství s Putinovým Ruskem (což vypadá, že už se děje) a i může blokovat návrhy v Evropské radě. Na vaši poslední otázku ohledně řeckého návratu do eurozóny nedokážu odpovědět. Státní bankrot a změna měny, je proces velice složitý a znovupostavení na nohy by nepřišlo v rámci měsíců, či let, ale spíše desetiletí. Desetiletí, kdy Řekové budou strádat daleko více než nyní a Evropa se může připravit na nový příliv „ekonomických migrantů“ v rámci EU.

Moc děkuji za Váš dotaz,

Se srdečným pozdravem,

LN