RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.07.2015 13:26:18 - Martin Veselý

Na kolik jsou podle vás vaše úvahy reálné?

Proč by se Řecko paktovalo s Ruskem?
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Niedermayer-z-TOPky-Pozor-Recko-muze-odejit-od-eura-zustat-v-EU-pratelit-se-s-Putinem-a-blokovat-nase-navrhy-383108

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.07.2015 20:53:46 - RNDr. Luděk Niedermayer
 Vážený pane Veselý, 


pevně věřím, že moje úvahy reálné jsou.  Také proto na ně upozorňuji. Od začátku jsem doufal, v dohodu mezi Řeckem a věřiteli a zamezení Grexitu. Zprávy ze začátku tohoto týdně mě proto potěšily. Není, ale samozřejmě ještě nic finálního a i budoucích dnech se dohoda může kdykoliv zvrtnout. Pomyslný hrací míč je stále na straně Řecka, premiéra Tsiprase a jeho parlamentu, který v šibeničním čase bude muset schválit dohodnuté reformy a opatření. Již teď se zdá, že to nemusí být tak jednoduché, a že by to dokonce mohlo otřást silnou většinou, kterou současná vláda má.  Řekové hlavně musí pochopit, že jde o reformy, které potřebují a že oni jsou spoluvlastníky, nebo dokonce vlastníky současného programu. 

Co se týče Vaší otázky ohledně Ruska, "paktování" s Ruskem je velice reálné a už se děje. Rusko mělo vždy v Řecku a na Kypru velký vliv (přístup ke Středozemnímu moři, vojenské základny, velká populace Rusů žijící v Řecku a na Kypru, investice). Pokud by došlo v Řecku ke kolapsu, Řecko by se snažilo najít pomoc jinde a protože. Nezapomínejme, že v Řecku nyní vládne krajně levicová a populistická vláda - obrátit o pomoc se tedy může opravdu na kohokoliv. Již krátce po jeho zvolení, se premiér Tsipras sešel v prezidentem Putinem a snažil se dojednat jistou finanční pomoc a nebyla to schůzka poslední. Pro nás naštěstí je finanční situace v Rusku špatná a není reálné, aby Rusko zaplatilo řecké dluhy, nebo mu nějak výrazně finančně pomohlo.  Rusko, ale Řecku nabízí pomoc alespoň v energetice http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/317122-pomuzeme-recku-s-energetikou-tvrdi-rusko/. Pokud se Řecko stane přímo závislé na ruském plynu, nebude to politicky ani strategicky dobrý tah, v období, kdy se celá Evropa snaží závislosti na ruských dodávkách plynu zbavit. Také z tohoto důvodu, je nynější dohoda a další naděje na vyřešení krize pozitivní.

PS: Od zaslání odpovědi se události trochu posunuli. Tsiprase nepodpořila část jeho strany, ale pomohly pro evropské opoziční hlasy. Kolem realizace podpory je trochu napětí (my tomu také pomáháme), ale nakonec se zatím vše zdařilo. Hlavní otázka je, zda bude Tsipraspova vláda sto provést reformy…

Děkuji za Váš dotaz,

Se srdečným pozdravem,

LN