„Jejich předci aspoň nesomrovali.“ Foldyna seknul Azováky, kteří se chystají do Prahy

18.07.2024 17:26 | Komentář

Do Prahy v rámci evropského turné dorazí bojovníci ukrajinské jednotky Azov, která byla v minulosti obviňována z příklonu k nacismu a sankcionovaná Spojenými státy. „V tom případě by lidé měli mít možnost debatovat i s domobranci z Donbasu či s ruskými vojáky,“ řekl poslanec Jaroslav Foldyna (SPD). V minulosti Azov hájil politik TOP 09 Jaromír Štětina, podle něhož byly zprávy o neonacismu jen „ruskou propagandou“.

„Jejich předci aspoň nesomrovali.“ Foldyna seknul Azováky, kteří se chystají do Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Znak Batalionu Azov

Bojovníci ukrajinského praporu Azov, který býval v minulosti obviňován z příklonu k nacistické ideologii a opakovaně byl terčem kritiky, že poškozuje Ukrajinu v očích evropské veřejnosti, dorazí do Prahy. Zájemcům, kteří zaplatí vstupné, budou vyprávět o situaci na Ukrajině. Jde o evropské turné.

Kromě jiných zastávek dorazí i do českého hlavního města, kde v sále v Praze 10 budou debatovat s lidmi. Vstupné na akci činí 500 korun.

Tato vojenská formace vznikla původně jako paramilitární jednotka s názvem „batalion Azov“ a bylo známo, že v jejích řadách slouží příznivci nacismu. Později byla jednotka zařazena k jednotkám Ukrajinské národní gardy, která spadá pod ministrstvo vnitra.. 

Podle kritiků nahrává domněnkám o sympatiích k nacismu i logo Azovu, které nápadně připomíná symboly používané německým wehrmachtem a SS během druhé světové války.

Poslanec Jaroslav Foldyna (SPD) míní, že pokud budou mít lidé v Praze možnost debatovat s vojáky brigády Azov, měli by potom z druhé strany mít možnost mluvit také s ruskými vojáky.

„Úvodem, a jen tak na okraj, bych rád poznamenal, že předchůdci Azováků, tedy příslušníci SS, byli zločinci, ale aspoň nebyli somráci. Ta věc má ale i další rovinu. Víte, já, jako člověk, který ctí svobodu slova a demokracii, nemám problém s tím, že v Praze budou mít lidé možnost, diskutovat s nacistickými ozbrojenci. To je v pořádku, protože svobodný souboj názorů je podstatou demokracie. Lidé v Praze by pak ale také měli mít možnost diskutovat i s bojovníky proti nacismu – tedy například s příslušníky ruských ozbrojených složek či s členy donbaských domobran. Protože tuto možnost ale lidé v Praze či kdekoli jinde v ČR, nemají, nezbývá mi než konstatovat, že režim v ČR nejenže není demokratický, ale že je to dokonce režim, který otevřeně propaguje ideály nacismu. Nacismus a bída – to jsou dvě věci, které této zemi přinesla vláda Petra Fialy, a nutno přiznat, že to je Změna skutečně s velkým „Z“. Možná to písmeno brzy uvidíme v našich městech. Myslím samozřejmě, jako symbol té změny,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Foldyna.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Propagovat fašismus je trestné , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehunterman , 18.07.2024 18:01:04
Každý, kdo tak činí, nebo takovému činu napomáhá je zločinec a patří před soud. Fiala, nebo Scholz, Petr, nebo Pavel.

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Taková špína.“ Rakušanovi vynadali vlastní. Sám si to vytvořil, padlo

4:39 „Taková špína.“ Rakušanovi vynadali vlastní. Sám si to vytvořil, padlo

Předvolání k podání vysvětlení za kritiku Fialovy vlády. Dokument s šokujícím obsahem se stal náměte…