Vepřové maso do 35 procent, drůbeží do 60, vejce do 55, zelenina zhruba 25 procent, ovoce 30 procent. Takovou potravinovou soběstačnost České republiky popsal na setkání Klubu 2019 bývalý prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek. Uvedl také, jak je na tom v potravinové soběstačnosti sousední Slovensko. Vepřové maso zhruba 25 procent, drůbeží do 55 procent. Lépe jsou na tom prý v zelenině, kdy mají soběstačnost zhruba 40 procent, stejně jako my pak jsou na tom s ovocem.
Katastrofa u ovoce, vážná situace u vepřového. A maso z Brazílie?
„Ovoce, tam je to katastrofa. Tam je a ještě bude obrovský pokles tím, že se letos likviduje 1500 hektarů sadů. Protože tam je dlouhodobě velká ztráta. Poláci teď nesmí vozit do Ruska, tak ty přebytky za pár korun dávají sem. Takže když vidíte akce za 15, 20 korun, tak to je ovoce z Polska,“ vysvětlil Jandejsek a dostal se k vepřovému masu.
„Green Dealem Německo už snížilo o 17 procent základní stádo, to znamená prasnice. Dále Francie o deset procent, Belgie o 17 procent… Ta situace je vážná. Cena prasat roste. Když si přečtete celé hodnocení z burzy, tak burza jasně říká – klesá porážková váha, zpracovatelé nemají prasata. Takže si myslím, že nebude trvat dlouho a v podstatě bude vepřového masa nedostatek. Nějaké druhy budou, nějaké nebudou. My jsme snížili stavy prasnic na 74 tisíc. Není to tak dlouho, co bylo 84 tisíc,“ připomněl.
Vysvětlil, že „velmi složitý stav v zajištění dostatku potravin pro vlastní národ se s uplatňovaným Green Dealem ještě prohloubí“.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: David Hora