„Putin je silný. Donutili ho k válce.“ Padá od spojence Petra Fialy

25.07.2024 4:44 | Kauza

Ruská invaze na Ukrajinu začala proto, že ho k válce přinutil Západ. Tato slova nejsou převzata z proruského či dezinformačního serveru. Jde o citát předsedy řecké strany Řecké řešení, s níž sedí ve stejné frakci europarlamentu ECR Fialovi europoslanci za ODS. Součástí této frakce jsou i jiné evropské strany, jejichž politika či prohlášení jejich představitelů se diametrálně odlišují od postojů ODS. Jde hlavně o silně proruská prohlášení či strany inklinující k neonacismu jako glorifikace Waffen SS nebo chorvatských ustašovců.

„Putin je silný. Donutili ho k válce.“ Padá od spojence Petra Fialy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Patrioti pro Rusko? Takové a mnohé další označení si vysloužila nová frakce v Evropském parlamentu, jejíž součástí za Česko je hnutí ANO a europoslanci Přísahy a Motoristů, ale i poslanci maďarského Fideszu, francouzského Národního sdružení a další. 

O tom, že nová a zároveň třetí největší frakce v europarlamentu může sloužit zájmům Ruska, mluvili představitelé české vlády v čele s premiérem Fialou. „Nazývejme věci pravými jmény. Patrioti pro Evropu slouží zájmům Ruska. Ať už vědomě, či nevědomě. A tím ohrožují bezpečnost a svobodu Evropy,“ napsal počátkem července po zformování frakce na síti X premiér Petr Fiala. Na podobnou notu hráli ve dnech následujících i jiní členové vládní ODS. 

„Pan Fiala je patologický lhář. My jsme se s Ruskem nikdy nepaktovali. My jsme se tam nejezdili objímat a pít a jíst kaviár. To je stále ta stejná písnička, které snad ani pan premiér nemůže věřit,“ komentoval výroky expremiér Babiš.

Řeči o Rusku rozlítily nejen Andreje Babiše, předsedu hnutí ANO, a jeho europoslance, ale i nového poslance Evropského parlamentu Filipa Turka, který po setkání s Fialou a všemi novými europoslanci v Kramářově vile uvedl, že Fialu požádal, aby takto už nemluvil. 

„Vyzval jsem premiéra, aby plošně nenazýval lidi proruskými, že se to může řady lidí osobně dotýkat. Nejen mě a mé kolegyně Nikoly Bartůšek. Řekl jsem mu, že je to nekorektní, rozděluje to společnost a hlavně že to není pravda,“ prozradil Turek o setkání s Fialou ve svém youtubovém pořadu Po žních k Turkovi.

Nikdo se však příliš nezabýval tím, jaké politické strany a jednotlivci z různých evropských zemích jsou zastoupeny ve frakci ECR (Evropští konzervativci a reformisté, pozn. red.), kde sedí i tři poslanci za ODS.

Součástí ECR je chorvatská strana Homeland Movement (v chorvatském originálu Domovinski pokret) a její europoslanec Stjepo Bartulica. Tato strana platí za extrémně pravicovou až fašistickou. Na jejich akcích se objevují černokošiláci s vlajkami zaniklé paravojenské organizace HOS, která byla srovnávána s nacistickými jednotkami SS. Několik členů těchto jednotek mělo být v minulosti odsouzeno za válečné zločiny.

Podle balkánských médií k těmto tendencím inklinuje i šéf strany Ivan Penava. Koketování s ustašovskou minulostí Chorvatska, kdy tehdejší Nezávislý stát Chorvatsko úzce spolupracoval s Hitlerem a masově vyvražďoval Židy, Srby a další menšiny žijící na jeho území, je nejspíš stále normou. 

Svědčí o tom i užívání fašistického pozdravu „Za dom spremni“, což byla chorvatská alternativa pro nacistický pozdrav „Heil Hitler“, anebo písmene U, které od dob druhé světové války znázorňuje ustašovské hnutí. Penava coby starosta chorvatského Vukovaru nebrání užívání symbolu písmene U ve městě. Při srovnání s Německem je to něco podobného, jako by starosta Mnichova vyvěšoval prapory s hákovým křížem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dobrá otázka ."Co tedy NATO dělá na ruských hranicích?“ , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 25.07.2024 6:43:58
Kdyby zůstala Ukrajina neutrální nestala se po Majdanu pro Rusko hrozbou nebyl by důvod aby vkročila noha Ruského vojáka na Ukrajinu. Američani si začali po Majdanu budovat na Ukrajině vojenské základny a podporovali teror Banderovců proti etnickým Rusům na Donbasu a Luhansku . Nyní je Ruská strategie taková že si snaží vytvořit na Ukrajině bezpečnostní pásmo aby nebyla Moskva na dostřel. Je nezodpovědné , idiotské a ekonomicky a bezpečnostně sebevražedné se vměšovat do konfliktu mezi USA a Ruskem na Ukrajině . Česko se má chovat zdrženlivě a mírotvorně po vzoru Maďarska a Slovenska. Díky vlastizrádcům kteří udělali z Česka pomocí smlouvy DCA podřízený Americký protektorát to už není možné.

|  21 |  0

Další články z rubriky

„Taková špína.“ Rakušanovi vynadali vlastní. Sám si to vytvořil, padlo

4:39 „Taková špína.“ Rakušanovi vynadali vlastní. Sám si to vytvořil, padlo

Předvolání k podání vysvětlení za kritiku Fialovy vlády. Dokument s šokujícím obsahem se stal náměte…