Kempování je prý passé. Jejich provozovatelé lamentují nad špatným a drahým rokem. Zájemců z řad tuzemských, ale především zahraničních klientů rapidně ubylo. ParlamentníListy.cz navštívily bavorskou část Šumavy. A zjistily, že tady to žije snad víc než před covidem. Výběr od luxusních zařízení až po ty privátní, malé, někde u sedláka na louce. Do těch velkých směřují karavany a obytné automobily z celé Evropy. Ty ale do Čech nezamíří.
Jen kousek za Železnou Rudou, dál do Německa, se otevírá ráj pro vyznavače letní turistiky a neformálního ubytování. Přispěla k tomu také politika spolkové republiky, která usnadnila legislativu pro možnost provozování malých, rodinných kempů, na zemědělsky nevyužívaných pozemcích.
Když luxus není drahý
Takovým ale rozhodně není Camping Resort v Bodenmeisu, lázeňském městečku nedaleko Velkého Javoru. Na ploše 50 000 metrů čtverečních se rozkládá areál, kterému bychom museli na hony závidět. Každé parkovací místo má připojení k elektrice – a to je jich tam několik stovek! Je dostatečně velké, aby se tam postavil karavan pro několik osob s plným vybavením. A ještě si třeba rozvinul přístřešek, zaparkoval u toho menší auto. Kolo či motorku si mohou rekreanti dát do speciální úschovny, která slouží v zimě i pro lyže nebo snowboardy. Jak vidno, provoz areálu není omezen jen na léto, ale je celoroční.
K dispozici, samozřejmě zdarma, je velké dětské hřiště venkovní, i vnitřní, kryté. Ta jsou zdarma. Sauna už je za poplatek: 19,80 eura, a za denní návštěvu fitka je pět eur. Místo pro parkování stojí od 18,60 eura do zhruba 28 eur za den. K tomu se připočítává necelé euro za kilowatthodinu spotřebované elektřiny.
Všechno v dosahu pár desítek metrů – i pěkně velký bazén, odkud je rozhled po vrcholcích Šumavy.
Využít můžete restauraci, kde se podávají i snídaně. Mimochodem, ta stojí pro celou rodinu 24,50 eura. A může vás být pět nebo klidně osm. Přes den se zde podávají teplá jídla, od specialit počínaje – po ty bavorské zajímavosti, jakou je třeba curry wurst, tedy olbřímí opečená klobása politá kečupem a posypaná kari. S hranolky dohromady 9,50 eura. Bavorská sekaná s bramborovým salátem za 12 eur. Ve velmi příjemně zařízené restauraci je to i pro skrblíka zážitek. Griluje se na terase, angus steak o váze 200 gramů 19,50 eura, čtvrtkilový kus pak za 38 eur.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Václav Fiala