Do Polska na nákup i taxíkem. Nefotit ceny! zní pokyn. Ale my fotili

14.03.2022 11:11 | Reportáž

I v Polsku se po vypuknutí rusko-ukrajinského konfliktu zvedla cenová hladina. Ale Čechům se nákup v Polsku stále vyplatí. Podnikatel Petr Sedláček opět zjišťoval polské ceny a například u cigaret či alkoholu se jedná o rozdíl desetikorun za jeden kus. Pro nákupy si dokonce někteří čeští důchodci jezdí taxíkem. A supermarket, kde fotil naposled, si už na dveře nalepil ceduli, že se uvnitř nesmí fotit. Co to bude znamenat? Pro podnikatele z pohraničí nic dobrého, říká Sedláček.

Do Polska na nákup i taxíkem. Nefotit ceny! zní pokyn. Ale my fotili
Foto: Petr Sedláček
Popisek: Ceny pohonných hmot v Polsku. Počítejte s kurzem 1 Zlotý za 5,24 Českých korun

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí
Již před začátkem rusko-ukrajinského konfliktu se ti, kdo to nemají do Polska daleko, houfně vydávali raději nakupovat tam než do českých obchodů. Jak koneckonců svou fotoreportáží ukázal publicista a podnikatel Petr Sedláček. Podle jeho zkušeností byly polské obchody plné Čechů, hlavně potraviny a čerpací stanice. A to i tak, že pro zaměstnance obchodu byl problém zboží doplňovat. „Zaměstnanci měli na vozíku zboží, ale nemohli se k regálům přes tlačenici dostat. Nemohli zboží doplnit. Stáli uprostřed uličky, čekali a pomaličku se s vozíky k regálům prodírali,“ popsal situaci pro PL. Dodal, že se nakupující z Česka nechovali nějak nepřístojně, jen jich bylo velké množství.

„Ne že by bourali krám. Jen je jich plno. Dělají v Polsku rodinné nákupy. Jednou za týden zajedou do Polska, cestou nakoupí benzín a ušetří stovky korun. Například mléko berou Češi po kartonech. Některé značky cigaret jsou levnější o desítky korun. Každý si najde něco,“ řekl pro PL na začátku února. A již tehdy varoval, že tento trend bude smrtící pro české podnikatele z pohraničí.

I v Polsku dle Sedláčka po začátku války ceny rostou. Ovšem v půlce března jsou stále levnější než české. „Dnešní situace v Polsku je taková, že i tam dochází k postupnému zdražování, ovšem pořád se nám vyplatí nakupovat potraviny a pohonné hmoty tam, než kdekoliv u nás,“ míní. Markantní rozdíl je například u cigaret a alkoholu. U těch je podle Petra Sedláčka rozdíl mezi českým a polským obchodem až v řádu desetikorun za jednu láhev či jednu krabičku.

Ceny cigaret v Polsku
Zdroj: Petr Sedláček

 

Jak již Sedláček zmínil, při těchto cenách není divu, že lidé z pohraničí se nehrnou do českých obchodů, kde by platili vyšší ceny, mimo jiné i kvůli vyšší dani z přidané hodnoty. „Tyto cenové rozdíly jsou však samozřejmě smrtelné pro podnikatele z pohraničí, kteří, jak se zdá, naši vládu absolutně nezajímají, ovšem do budoucna to bude znamenat poměrně značný problém ve formě snížení daňových příjmů a nárůstů nezaměstnanosti Čechů, Moravanů a Slezanů,“ míní.

A vinu klade vládě Petra Fialy, kterou obviňuje z neschopnosti: „Je zcela patrné, že lidé, kteří jsou dneska u nás u moci, vůbec netuší co dělat s nastalou situací a kromě prázdných a nesmyslných hesel, neprodukují celkem nic podstatného, co by vlastním lidem, a to slovo ‚vlastním‘ bych několikrát podtrhl, tuto situaci ulehčilo... V polských obchodech je plno a v těch našich prázdno...“

Například benzín 95 stojí v Polsku necelých 7 polských zlotých, což vychází na cca 36,7 Kč za litr. Zatímco Češi tankují za čísla, která začínají čtyřkou. Cigarety pak stojí v přepočtu asi 76 až 81 korun, zatímco v Česku byste krabičku pod 100 korun hledali asi marně, obvyklá cena se pohybuje okolo 120 korun a výš. Ceny koneckonců můžete porovnat sami, pocházejí z centra Těšína  (Cieszyn), případně je srovnat s těmi o měsíc dříve. Jeden polský zlotý se podle kurzu prodává přibližně za 5,24 Kč.

Ceny před začátkem konfliktu

Podnikatel na svém výletu za nižšími cenami pozoroval, že u pumpy byla většina zákazníků z Česka. „Nával tak ještě nebyl, protože bylo ráno, v obchodech poměrně hodně Čechů, nicméně nejvíce jich tam je v sobotu a ve všední dny odpoledne,“ řekl pro PL. A dodal, že do Polska se vypravují i důchodci, kteří už mají problémy s pohybem. „Jezdí do marketů z české strany taxíky, čili nákup se i tak vyplácí,“ sdělil.

Polská pumpa
Zdroj: Petr Sedláček

A i Poláci si zřejmě všímají české pozornosti. V únoru Sedláček fotil v Kauflandu. Když chtěl fotit polské ceny o měsíc později, byl obsluhou upozorněn, že se fotit nesmí. Na dveřích se dle jeho výpovědi objevila nová cedule, která na nich ještě v únoru nebyla. Ceny v galerii tak pochází mimo jiné ze supermarketu Biedronka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…