Kadibudky a daň na buchty? Ministr Toman, Okamura, Filip či Bělobrádek ke zdanění masa. Němci ať radši nečtou

13.08.2019 10:17 | Zprávy

ANKETA Česká republika se u německých sousedů inspirovat nebude, aspoň ne v případě zavedení speciálně daně z masa. Vyplývá to z ankety mezi politiky. Žádný z těch, který na dotaz PL reagoval, se nevyslovil pro takový návrh. Lidé tedy mohou být v klidu. Politici naopak posměšně sdělovali, že zbývá ještě daň na buchty, vzduch, světlo apod.

Kadibudky a daň na buchty? Ministr Toman, Okamura, Filip či Bělobrádek ke zdanění masa. Němci ať radši nečtou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Maso, ilustrační foto

Němečtí politici vážně přemýšlejí nad zavedením „daně z masa“. Mělo by jít o razantní zvýšení daně z přidané hodnoty u masa. Důvodem je ochrana klimatu, neboť podle některých expertů výroba masa nadměrně zatěžuje životní prostředí.

ParlamentníListy.cz se zeptaly českých politiků napříč politickým spektrem v Poslanecké sněmovně, zda by speciální zdanění masa podpořili v naší zemi.

Proti možnému speciálnímu zdanění masa je jednoznačně šéf resortu, kterého by se omezení dotklo, ministr zemědělství Miroslav Toman z ČSSD. „Obecně by se neměly tzv. biogenní emise hodnotit stejně jako emise průmyslové, emise ze spalování fosilních paliv, apod. Nespasená a nezkrmená biomasa při rozkladu v přírodě také produkuje tzv. skleníkové plyny, podobně jako chov zvířat, je to přírodní proces. Při porovnání s Německem pak v dané věci záleží na velikosti produkce skotu/zvířat na 100 hektarů. Ta je u nás výrazně nižší než v Německu, v tomto směru už tedy k ochraně klimatu dochází. Např. v roce 1990 byla spotřeba hovězího masa na osobu a rok 27 kg, dnes už je to jen cca 8 kg. Stavy skotu celkem ve stejném období poklesly z cca 3,5 milionu kusů na současných okolo 1,4 milionu kusů. Z obou důvodů návrhy na zavedení daní z masa nepodporuji,“ uvádí Toman.

„Jako další argument lze uvést, že Česká republika díky opatřením, které byla realizována v uplynulých 20 letech, plní národní emisní limit pro amoniak (na rozdíl od Německa). Je to zejména díky povinnosti zapravovat tekutá statková a organická hnojiva do půdy 24 hodin po jejich aplikaci. Také byl podpořen nákup kejdovačů a výstavba nových skladů statkových hnojiv, čímž došlo k výraznému omezení emisí jak amoniaku, tak skleníkových plynů,“ konstatoval ministr zemědělství. 

Pro některé možná překvapivě s variantou zdanění masa nesouhlasí ani exministr zahraničí, čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg. „Bezvadná výmluva, jak obrat občany o jejich prachy. Lidé budou nadále chtít maso a budou platit jak mourovatí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

„Speciální daň z masa nepodporuji, protože u nás je cena masa už tak vysoká, že by to byl nepředstavitelný náklad pro rodiny. Pokud o tom uvažují v Německu, je vidět, že jejich cenový koš je přece jen lépe nastaven pro občany než u nás. Není to otázka klimatu, ale daně. Jestliže zavádím daň, pak by měla buď omezit, nebo podpořit spotřebu. V našem případě je spotřeba už tak díky cenám masa menší než jinde,“ sdělil první místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip.

Nesouhlasí ani poslanec za hnutí ANO Patrik Nacher. Gender, MeToo, diskriminaci kdekoho, Istanbulskou úmluvu, nebinární lidi a dalších 70 druhů pohlaví, kampaň o změně klimatu šířenou 16letou studentkou: to všechno jsme tu už měli. Ještě chyběli vegani a vegetariáni. A je to tu… U toho návrhu se už nikdo ani netrápí vnitřní nelogikou. Zrovna zemědělství je totiž v Evropě nejvíce dotované odvětví. Co třeba začít tím?“ zamýšlí se Nacher.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozkol v Praze: 9 milionů jim nalil Hřib, oni teď štvou SPOLU. „Nenecháme se vydírat.“

4:44 Rozkol v Praze: 9 milionů jim nalil Hřib, oni teď štvou SPOLU. „Nenecháme se vydírat.“

V Praze má vyrůst unikátní hudební komplex. Navrhovaná budova Vltavské filharmonie by mohla hlavnímu…