S vyšetřováním Pandurů nekončíme, dohodlo se Česko s Rakouskem

02.09.2011 20:26

Vyšetřovací tým, který funguje na české i rakouské straně, prodlouží o půl roku svou činnost ve věci nákupu obrněných transportérů Pandur. V pátek se na tom ve Vídni dohodli nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a za rakouskou stranu První vrchní státní zástupce Walter Geyer.

S vyšetřováním Pandurů nekončíme, dohodlo se Česko s Rakouskem
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank

"Rakouské Centrální státní zastupitelství pro stíhání hospodářských trestních věcí a korupce a Nejvyšší státní zastupitelství České republiky se na prodloužení vyšetřování dohodlo v pátek ve Vídni," řekla agentuře Mediafax mluvčí NSZ Helena Markusová.

Čtyřikrát dražší než v Portugalsku

Šéfové žalobců obou zemí Walter Geyer a Pavel Zeman podepsali podle Markusové dodatek ke smlouvě, která umožní společnému česko-rakouskému týmu vyšetřovat případ s možným korupčním pozadím dalších šest měsíců.

K tématu České pandury jsou čtyřikrát dražší než ty portugalské se stejnou výbavou

Za nákup obrněných transportérů Pandur zaplatila Česká republika čtyřikrát víc než Portugalsko za tytéž stroje. O nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 kabinet Mirka Topolánka (ODS) od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Čtěte:
Mladá fronta trefila kozla, řekl Paroubek o kauze Pandur
Korupci popírá Šedivý, Kühnl i Gross 
Za kauzou Pandur stojí Kalousek, spekuluje Paroubek
Kauza Pandur

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

7:11 Průlom. Vitásková se po letech blíží k vítězství

Ústavní soud zrušil rozhodnutí obecných soudů, které bývalé předsedkyni Energetického regulačního úř…