AČCKA: Tento víkend vyrazí na dovolenou více než milion Čechů

28.06.2012 9:24 | Zprávy

Termíny zájezdů na začátku července jsou již dlouhodobě vyprodané.

AČCKA: Tento víkend vyrazí na dovolenou více než milion Čechů
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

Tento víkend vyrazí na dovolenou více než milion Čechů! Termíny zájezdů na začátku července jsou již dlouhodobě vyprodané! Do zahraniční vyrazí najednou přibližně 400 - 500 tis. Čechů a dalších 600 - 700 tis. Čechů vyrazí o tomto víkendu na dovolenou v tuzemsku. Především v pátek večer a v sobotu během dne až do pozdních večerních hodin očekáváme velmi hustý silniční provoz po celé České republice a směrem na jih přes Rakousko do Chorvatska a Itálie.

Důvodem je nejen začátek letních prázdnin, ale také to, že nastávající týden obsahuje dva státní svátky. Víkend tak lze prodloužit o další dva dny pracovního volna, která následují hned v příštím týdnu. Tohoto termínu využijí především rodiny s dětmi, neboť rodiče tak mohou čerpat méně dnů dovolené a přitom stráví se svými dětmi celý týden volna.

Z naší aktuální analýzy dále vyplývá, že z celkového počtu loňských dovolených (11,475 mil. - z toho bylo vloni 7,2 mil. v tuzemsku a 4,25 mil. v zahraničí), které Češi ročně stráví, je drtivá většina realizována právě po silnici, tedy dopravou osobním automobilem či autobusem. Češi v současnosti realizují dokonce 67 % svých dovolených automobilem a 13 % autobusem. Letadlo využívá ke své cestě na dovolenou také 13 % Čechů a pouze 6 % jede vlakem.

60 % všech svých dovolených z výše uvedeného celkového počtu Češi tráví ve třetím čtvrtletí roku, v období od července do srpna je to pak polovina všech ročních dovolených.

 A právě problému hustého provozu a velkých silničních zácp se v poslední době začala přizpůsobovat i chorvatská ubytovací zařízení a naše cestovní kanceláře. Některé nabízí i turnusy mimo obvyklou pravidelnou cirkulaci (víkend - víkend, sobota - sobota). Češi mají možnost jet na dovolenou i třeba od poloviny jednoho týdne do poloviny dalšího, jelikož největší zácpy jsou právě o víkendech, kdy se mění hlavní turnusy dovolenkářů a probíhá kyvadlová autobusová doprava.

Vloni Češi strávili nejvíce zahraničních dovolených v Chorvatsku (793 tis. osob), následuje Itálie (563 tis.), Slovensko (535 tis.), Řecko (318 tis.), Rakousko (261 tis.), Španělsko (231 tis.), Francie (214 tis.), Egypt (208 tis.), Turecko (171 tis.), Maďarsko (104 tis.), Německo (103 tis.), Bulharsko (89 tis.) a Velká Británie (80 tis.). Také letos očekáváme, že téměř celou polovinu všech svých zahraničních dovolených stráví Češi pouze ve třech  zemích: v Chorvatsku, Itálii a na Slovensku.
 

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Vaše platy a náhrady

Dobrý den, mám toho na srdci více. Jednak nechápu, proč by měli politici brát tak vysoké platy? Podle mě by byl adekvátní maximálně tak dvojnásobek průměrné mzdy, možná byste se pak i víc snažili, aby mzda lidí rostla. Taky nechápu, proč by se měl neustále zvyšovat? Proč ne třeba jednou za 5 let o n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Archeologové našli v Kateřinské jeskyni ozdoby z ulity plže, staré až 12 tisíc let

22:03 Správa jeskyní ČR: Archeologové našli v Kateřinské jeskyni ozdoby z ulity plže, staré až 12 tisíc let

Epigrafické a archeologické výzkumy ve staré Kateřinské jeskyni v Moravském krasu pokračovaly i leto…