AOPK ČR: Kdo o přírodu pečuje, nemusí se Středohoře bát

02.09.2024 10:22 | Tisková zpráva

Závěr léta v Českém středohoří již tradičně patří oslavám pestré přírody starých pastvin, které společně se sady a vinicemi po staletí dotvářely podobu zdejší krajiny. Ochranu tohoto unikátního přírodního prostředí lze jen obtížně zajistit bez lidí, kteří v okolí pastvin žijí a hospodaří, ale i těch, kteří je navštěvují během svých výletů. Jak se o pastviny pečuje, jakých rostlin a živočichů jsou domovem, jak se liší od intenzivně využívaných pastvin a jaké přínosy poskytují, to vše se návštěvníci mohou dozvědět na dalším ročníku Slavností pastvin na Hlinné.

AOPK ČR: Kdo o přírodu pečuje, nemusí se Středohoře bát
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

„Letos se nám to krásně sešlo, sedmý ročník Slavností pastvin vyšel na 7. září. Akce je součástí společenského života v naší obci od roku 2018 a jsme na ni náležitě hrdí. Naši občané a Jednotka sboru dobrovolných hasičů Hlinná se do příprav i průběhu aktivně zapojují. Myslím, že je jen málo akcí, kde se mohou návštěvníci tak blízko seznámit s místní přírodou, poznat způsoby péče o ní, ochutnat dobroty nebo nakoupit produkty od regionálních výrobců a ještě si užít bohatý kulturní program,“ shrnul akci Martin Ušala, starosta obce Hlinná.

Součástí akce je tradičně zážitkově-naučný okruh se soutěžními stanovišti a dalšími zážitkovými zastaveními, na kterých jsou rodinám s dětmi představovány nejen krásy Českého středohoří, ale i chov domácích zvířat, včelařství, zpracování vlny, kovářství a další lidová řemesla. Nechybí zastoupení organizací, které svojí činnost zasvětily zdejší krajině nebo se věnují osvětě na poli ochrany přírodního i kulturního dědictví regionu. Na jarmarku na návsi se prodávají regionální produkty. Ke kulturnímu programu patří hudba, loutkové divadlo, a protože se Českému středohoří říká krajina hradů, tak i rytířské ležení.

„Celou akci provází tajemný Středohoř. Tento přísný, trochu poťouchlý, ale vždy spravedlivý ochránce Českého středohoří dohlíží na to, aby ve zdejší přírodě lidé netropili lotroviny. Na jeho počest jsme mu nad obcí, na úpatí vrchu Hradiště, letos na jaře vztyčili sochu, kterou si může každý návštěvník prohlédnout. Středohoř také na vrcholu tohoto kopce každý rok ukrývá svůj poklad. Kdo ho najde, může si z něj odnést jednu věc na památku,“ doplnil Ušala.

Vladislav Kopecký z regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR k tomu řekl: „Za splnění úkolu si děti z každého soutěžního stanoviště odnesou list z příběhu, až budou mít na konci trasy celou pohádku. Ta je tradičně věnovaná právě Středohořovi a vzácným druhům zdejší přírody. Každý díl nese ponaučení, že kdo se o přírodu stará a chrání ji, odmění se mu nejen ona, ale i Středohoř. Letos se pohádka zaměřuje na dravé ptáky, jejichž ochrana je důležitá pro zdraví celé krajiny.“

Na akci se kromě Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a obce Hlinná podílí také město Litoměřice, spolupracují na ní zástupci Muzea v přírodě Zubrnice, Stráže přírody, Lesů ČR, Střediska ekologické výchovy SEVER Litoměřice, Knihovny Ústeckého kraje a dalších. Slavnosti pastvin podporuje Destinační management České středohoří. Vstup na Slavnosti pastvin je zdarma a návštěvníci mohou po celé jejich trvání využít bezplatnou kyvadlovou dopravu z Litoměřic. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je s vámi?

Proč je teď všude jen Fiala a ne vy? Myslíte, že vám bývalý odeesák získá nějaké body na víc?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

37. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

11:04 37. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se ve 37.…