AOPK ČR: Máte doma žábu drápatku? Registrujte ji, je na seznamu invazivních druhů

06.08.2024 10:34 | Tisková zpráva

Od 2. srpna se stává dalším plnohodnotným členem tzv. unijního seznamu invazních druhů drápatka vodní, často chovaná akvarijní žába. Druhy, které jsou na unijní seznam zařazeny, omezuje řada restrikcí a jednou z nich je zákaz chovu.

AOPK ČR: Máte doma žábu drápatku? Registrujte ji, je na seznamu invazivních druhů
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Majitelé těchto žab je mohou mít nadále v držení, musí ale  zamezit jejich dalšímu rozmnožování a  registrovat je. Na unijním seznamu je nyní 88 druhů rostlin a živočichů. 

Registrace druhu se provádí vyplněním jednoduchého formuláře na webu AOPK ČR. Poté přijde majiteli potvrzení o registraci. Na registrování je čas jeden rok od zařazení drápatky na unijní seznam, čili do začátku srpna příštího roku. Stejným postupem byli v předchozích letech registrováni živočichové jako želva nádherná, mýval severní či burunduk páskovaný. Povinnost registrace druhů z unijního seznamu vyplývá ze zákona o ochraně přírody a krajiny (§ 13j, odst. 2 zákona č. 114/1992 Sb). Pokud by majitelé své drápatky již nechtěli dále mít, je možné je odevzdat do vybraných odběrových míst.

Drápatka vodní je vodní žába původem z Afriky, která se jako terarijní druh a druh využívaný v experimentech v molekulární biologii dostala prakticky do celého světa. Docházelo k jejímu úniku do volné přírody, a to s sebou přinášelo a přináší řadu nebezpečí pro domácí faunu. Drápatka je nevybíravý predátor, dovede se  snadno a rychle množit. Navíc může přenášet nebezpečné onemocnění – chytridiomykózu – které je často fatální pro místní populace obojživelníků. V našich podmínkách není její dlouhodobé uchycení ve volné přírodě příliš pravděpodobné, ale jižní Evropa již představuje prostředí, kde by mohla přežívat a šířit se. Více informací o drápatce v kartě druhu.

Společně s drápatkou je od začátku srpna na unijním seznamu také fundul mumiový, ryba původem z atlantského pobřeží Spojených států a Kanady. Její výskyt ve volné přírodě není u nás reálný a nelze ani příliš očekávat  její zastoupení v akvarijních chovech.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Protipovodňový a ekologický projekt dokončily Lesy ČR na Frýdeckomístecku

22:03 Protipovodňový a ekologický projekt dokončily Lesy ČR na Frýdeckomístecku

Protipovodňové opatření na toku Hluchová v intravilánu obce Bystřice na Frýdeckomístecku dokončily L…