Armáda ČR: Americkým vrtulníkům v českých barvách pomáhá v Náměšti s přistáním nový navigační systém

09.10.2024 16:08 | Tisková zpráva

Náměšťská 22. základna vrtulníkového letectva jako první spustila provoz nového amerického radionavigačního systému TACAN pro vrtulníky Venom a Viper. S přistáváním v mlze nebo při zhoršených povětrnostních podmínkách pomůže v budoucnu také letounům 5. generace F-35.

Armáda ČR: Americkým vrtulníkům v českých barvách pomáhá v Náměšti s přistáním nový navigační systém
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Vysoce výkonný a spolehlivý vojenský navigační systém TACAN (Tactical Air Navigation System) je běžně používaný i napříč NATO. Řadí se mezi fázově-impulzní prostředky a skládá se z pozemního rádiového majáku a palubního dotazovače.

„Základní funkce systému TACAN spočívá v traťové navigaci, kdy se na palubě vrtulníků, resp. letounů s potřebným palubním vybavením zobrazuje vzdálenost a šikmá dálka k majáku TACAN. Díky tomu pilot vidí před přistáním na přístroji křížek, kterého by se měl držet, aby bezpečně přistál například v mlze nebo za ztížených podmínek,“ přibližuje funkce systému náčelník oddělení leteckých radionavigačních služeb u náměšťské vrtulníkové základny major Václav Kukla.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

97%
0%
hlasovalo: 6366 lidí

Výrobcem je firma Indra Air Traffic Inc. z Kansas City, jeden z hlavních světových výrobců radionavigačního vybavení, který dodává své produkty americké armádě. Výstavbu a instalaci zařízení na náměšťském letišti pak zajistila dodavatelská firma LPP s.r.o., která se již podílela na modernizaci radionavigačního vybavení ILS/DME v Armádě ČR. Instalace byla zahájena v listopadu 2023, kdy probíhaly stavební a konstrukční práce na budoucím stanovišti včetně pozemní komunikace a energetiky.

Podle brigádního generála Petra Milčického, ředitele sekce rozvoje sil MO, byl přístup dodavatelů i výrobce velmi profesionální. „Armáda České republiky nabrala velmi intenzivní tempo ve své modernizaci. Klade to velké nároky na personál v celé své struktuře a je nutné při implementaci modernizačních projektů nalézat správné cesty komunikace s dodavateli, kteří projekty realizují. Velmi si vážím toho, že dodavatelská firma LPP Praha spolu s výrobcem dodala systém včas.“

Systém využívá kmitočet okolo 1 GHz, který je odolnější vůči vnějším vlivům, například tzv. zarušení, než běžná civilní zařízení. Palubní přijímač TACAN je již instalován v transportních letounech českých vzdušných sil Casa-295M/MW a v budoucnu jej budou využívat i letouny F-35, proto se výstavba radionavigačního systému TACAN plánuje i na ostatních vojenských letištích. Výrobce bude armádě nápomocný po celou dobu životnosti systému.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Rodičovská

Nemyslíte, že jste na navýšení rodičovské měli tlačit víc, když jste byli ještě ve vládě? Vím, že jste kritizovali to, jak nespravedlivě byla navýšena a o kolik, ale nic víc jste neudělali. Co myslíte, že víc uděláte teď, když už nejste ve vládě?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Armáda ČR: Americkým vrtulníkům v českých barvách pomáhá v Náměšti s přistáním nový navigační systém

16:08 Armáda ČR: Americkým vrtulníkům v českých barvách pomáhá v Náměšti s přistáním nový navigační systém

Náměšťská 22. základna vrtulníkového letectva jako první spustila provoz nového amerického radionavi…