Armáda ČR: Češi předali na Slovensku velení Španělskému království

02.07.2024 22:03 | Tisková zpráva

V pondělí 1. července 2024 se v Centru výcviku Lešť uskutečnila významná událost. Armáda České republiky předala velení Mnohonárodního bojového uskupení na Slovensku (MN BG SVK) Ozbrojeným silám Španělského království. Akt představuje důležitý milník, neboť se jedná o první velení zahraniční operace Španělska na východě Evropy.

Armáda ČR: Češi předali na Slovensku velení Španělskému království
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Struktura uskupení se nyní rozšíří na úroveň brigády (MN BDE TF SVK), jejíž hlavní jádro budou tvořit španělské síly, jichž bude na Slovensku až dva tisíce. „Předání velení a změny v uskupení jsou jasným důkazem pokračujícího závazku České republiky v posilování mezinárodní bezpečnosti a spolupráce v rámci NATO. Naši koaliční partneři si plně uvědomují význam, který naše armáda po více než dvou letech velení zanechala. Je to známka našeho odhodlání a profesionálního přístupu. Rád bych poděkoval všem vojákům, kteří zde působili a svou službou přispěli k vytvoření tohoto důležitého odkazu,“ uvedl náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Karel Řehka.

Spolu s předáním velení došlo i k dalším změnám v uskupení. Německo, které bylo dosud jednou z hlavních zemí přispívajících svými jednotkami, bylo vystřídáno Portugalskem. Tím se rozšíří diverzita jednotek, která přinese nové zkušenosti a odborné znalosti do mnohonárodní operace. Úkolové uskupení je nyní složeno z šesti armád: z České republiky, Portugalska, Slovenska, Slovinska, Spojených států amerických a velícího Španělska. Hlavními bojovými prostředky zůstávají obrněná vozidla BVP-2 z České republiky, slovinská lehká obrněná vozidla Valuk a víceúčelová vozidla HMMWV z USA. Novými bojovými prostředky jsou vozidla vysoké taktické mobility VAMTAC s 105mm polním kanónem nebo kolovým stíhačem tanků Centauro ze Španělska a tanky Leopard z Portugalska.

„V rámci našeho působení byly do výcviku zahrnuty taktické činnosti zahrnující poznatky ze současných konfliktů a rovněž série experimentálních cvičení v oblastech velení a řízení, manévru, paleb nebo reálné logistiky. Tyto formy a metody výrazně zvýšily připravenost a schopnosti všech jednotek v rámci mnohonárodního uskupení podle standardů NATO, což přispělo k úspěšnému završení více než dvouletého českého velení,“ komentoval poslední český mnohonárodní velitel, plukovník Petr Blecha.

Češi končí s velením, ale na Slovensku zůstávají

Anketa

Je dobře, že Babiš zakládá frakci s Orbánem a rakouskými Svobodnými?

98%
1%
hlasovalo: 9145 lidí

Českou republiku nyní v uskupení zastupuje 72. mechanizovaný prapor z Přáslavic s mechanizovanou rotou, jednotkami bojového zabezpečení a příslušníky mezinárodního štábu brigády. Velet jim bude podplukovník Michal Voltr. Tento prapor bude pokračovat v úkolech a operacích v rámci MN BDE TF SVK. Čeští vojáci se nadále zaměří na zajišťování bezpečnosti a připravenosti NATO, a to v těsné spolupráci s dalšími aliančními partnery.

7. mechanizovaná brigáda na Slovensko vysílá už třetí jednotku. Předtím na Slovensku působili příslušníci 74. mechanizovaného praporu z Bučovic, které vystřídali v poslední velicí rotaci vojáci ze 71. mechanizovaného praporu z Hranic.

Španělé z galicijského pobřeží

„Výměna dvou 7. brigád – české a španělské – symbolizuje výbornou flexibilitu v mezinárodních vojenských vztazích. Zatímco 7. mechanizovaná brigáda Armády České republiky předává velení a zkušenosti nabyté během své služby na Slovensku, španělská 7. brigáda “Galicia“ BRILAT přináší nové perspektivy a schopnosti, obohacené z různých mezinárodních misí,“ zhodnotil nový velitel uskupení plukovník Andrés Gonzáles Alvarádo, kterého zanedlouho vystřídá plukovník Francisco Calvo Rodríguez.

Největší španělské zastoupení v rámci Mnohonárodní brigády na Slovensku bude mít 7. brigáda “Galicia“ BRILAT (lehká výsadková pěší brigáda). Jedná se o bojovou jednotku, která využívá pistole Heckler & Koch USP a útočnou pušku Heckler & Koch G36 společně s obrněnými vozidly VAMTAC (Vozidlo vysoké taktické mobility), které jim umožňují nasazení v obtížném terénu a různorodých klimatech, na což jsou španělští vojáci připravováni.

Galicijská brigáda se účastnila mezinárodních nasazení v Bosně a Hercegovině, Kosovu, Afghánistánu, Pákistánu, Iráku, Libanonu a Mali, kde prokázala vysokou připravenost. To byl také důvod, proč byla ze všech brigád španělské armády vybrána k zahájení španělského velení na Slovensku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Ve dvou z jedenácti navštívených domovů pro lidi s demencí špatné zacházení s klienty

22:04 Ombudsman: Ve dvou z jedenácti navštívených domovů pro lidi s demencí špatné zacházení s klienty

Zástupce ombudsmana uzavírá sérii návštěv domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem poskytují…