Armáda ČR: Cihelna se po roce opět vrací, jubilejní 25. ročník nabídne novinky v programu

15.08.2024 19:15 | Tisková zpráva

Hlavním tématem vojensko-historické akce Cihelna 2024 ve východočeských Králíkách budou letos události z května roku 1945, kdy postupně docházelo od Moravy po střední Čechy k osvobozování našeho území. Tyto rekonstrukce, dynamické a statické ukázky včetně tanku Leopard 2A4, budou k vidění už tento víkend v prostoru u pěchotního srubu K-S 14 „U cihelny“.

Armáda ČR: Cihelna se po roce opět vrací, jubilejní 25. ročník nabídne novinky v programu
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Armáda České republiky se pravidelně účastní této akce, která je určena všem příznivcům vojenské historie, techniky či výzbroje z řad široké veřejnosti. „Letos přinášíme významnou novinku. Odbor vojenské dopravy Agentury logistiky společně s Regionálními středisky vojenské dopravy a Praporem podpory nasaditelných Rakovník připravily dynamickou ukázku přepadení konvoje MCT (Movement Control Team). Tyto jednotky zabezpečení přeprav hrají klíčovou roli při přesunech nejen naší armády, ale především našich aliančních spojenců. Tato ukázka demonstruje jejich schopnost efektivně zabezpečit pohyb konvojů, což je klíčové pro operace v reálném nasazení,“ zdůraznil ředitel Agentury logistiky brigádní generál Jaroslav Jírů.

Letošní ročník bude zahájen v pátek 16. srpna od 14:00 hodin generálním nácvikem. V sobotu 17. srpna bude akce pokračovat už od 9:30 hodin vystoupením Vojenské hudby Olomouc. Po výstřelu ze samohybné kanónové houfnice 152 mm ShKH (DANA) a průletech JAS-39 Gripen bude oficiálně zahájen 25. ročník této tradiční akce. Posléze budou od 10:30 hodin pokračovat dynamické ukázky Armády ČR, Integrovaného záchranného systému, Celní správy ČR nebo Vězeňské služby ČR.

Kluby vojenské historie pak nabídnou celkem dvě vojensko-historické ukázky zaměřené na rekonstrukci bojů z května roku 1945 související s osvobozením českých zemí a povstáváním českého lidu. „Minulý rok jsme se zaměřili na téma Slovenského národního povstávání a tento rok se vracíme do Čech a na Moravu. Květnové události jsou zásadním okamžikem konce druhé světové války v našich dějinách. Věříme, že si letošní ukázky diváci velmi užijí a přiblížíme jim opravdovou historickou realitu,“ komentovali organizátoři z vojenských klubů.

Už od pátečního odpoledne budou v prostoru k vidění desítky kusů vojenské a historické techniky. Armáda si letos připravila i speciální program na téma „Tak šel čas s tanky AČR“, ve které se představí v historické anabázi tanky T-34, T-54, T-72 a nový tank Leopard 2A4. Nebude to ale jediná technika, kterou bude armáda disponovat. Poprvé se také na Cihelně přestaví kolové obrněné vozidlo spojovací Titus 6x6 nebo Tatra 815-7 PRAM se 120 mm minometem.

Již tradičně si budou moci diváci prohlédnout obrněný transportér Pandur II, chemické vozidlo LOV Iveco, kolové vozidlo Kajman, bojové vozidlo pěchoty BVP 2, zdravotnické vozidlo POP 2, ale i spojovací techniku. Dále budou pro diváky připraveny výstrojní součástky, munice nebo moderní a historické zbraně. Vzdušné síly přiletí s letouny JAS-39 Gripen a W-3A SOKOL.

Historie Cihelny:

  • Cihelně předcházela od roku 1991 akce Bouda u dělostřelecké tvrze Bouda.
  • Základní a prvotní myšlenkou pořadatele akcí - Společnosti přátel čs. opevnění - bylo oživení muzea, zatraktivnění prohlídky pro návštěvníky a přitažení pozornosti zájemců o naši vojenskou historii k jednomu z nejvýznamnějších období naší novodobé historie - podzimu roku 1938.
  • Od roku 1993 začala spolupracovat i Armáda ČR.
  • Poslední a největší vzpomínková akce na tvrzi Bouda se konala v květnu 1995 – poté se přesunula ke K-S 14 "U Cihelny.
  • Akce (poprvé s novým názvem) CIHELNA 1999 proběhla 22. až 24. října 1999.
  • Konala se každoročně až na léta 2002, 2021 a 2022 (povodeň, pandemie coronaviru). V roce 2020 byla Cihelna pouze před televizními obrazovkami díky ČT1.
  • Letos se jedná o 25. ročník.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

svoboda slova

Dobrý den, jak si podle vás v otázce svobody slova vede tato vláda? Není horší než nějaký cenzor na sociálních sítích? Otázkou taky je, zda to tak není všude, nebo myslíte, že FB zavádí cenzuru na vlastní popud?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ICOMOS: Přesun a rozdělení mostu pod Vyšehradem je extrémní a nezákonné

10:17 ICOMOS: Přesun a rozdělení mostu pod Vyšehradem je extrémní a nezákonné

Přesun železničního mostu pod Vyšehradem i jeho rozdělení na dvě části považuje Český národní komité…