BESIP: Dopravní soutěž mladých cyklistů 2024 zná své vítěze

23.06.2024 11:27 | Tisková zpráva

Družstvo Základní školy Náměstí Jana Žižky z Trocnova v Čáslavi ze Středočeského kraje zvítězilo v letošním ročníku Dopravní soutěže mladých cyklistů v kategorii do 12 let. Spolu s družstvem Základní školy Libštát z Libereckého kraje, které skončilo na druhém místě, tak postupují do evropského finále dopravní cyklistické soutěže, které proběhne v září v Paříži. Třetí skončila ZŠ Boženy Němcové v Opavě z Moravskoslezského kraje.

BESIP: Dopravní soutěž mladých cyklistů 2024 zná své vítěze
Foto: Archiv
Popisek: BESIP - nové logo

Ve starší kategorii do 16 let vyhrálo družstvo Základní školy Kravsko z Jihomoravského kraje, druhé místo obsadilo družstvo Základní školy Školní z Opatovic nad Labem z Pardubického kraje, bronzovou medaili vybojovala opět ZŠ Libštát z Libereckého kraje. Dopravní soutěž mladých cyklistů má v České republice více než 40letou tradici.

Letošního celostátního finále se zúčastnila vítězná družstva ze všech krajů ČR, celkem 112 dětí v obou věkových kategoriích. Vyvrcholení soutěže se letos odehrálo v Hradci Králové. Celkově se do této sportovně-vzdělávací akce každoročně zapojí přibližně 5 000 dětí z celé republiky, které soutěží ve smíšených 4členných družstvech (dvě dívky a dva chlapci), ve dvou věkových kategoriích (10-12 let a 12-16 let).

„Oceňuji skvělé výkony všech mladých cyklistů a cyklistek a upřímně děkuji také všem pedagogům, kteří se dětem v oblasti dopravní výchovy celoročně věnují a připravují je na tuto náročnou soutěž. Všechny tyto úspěšné děti vědí, jak se správně chovat v silničním provozu, jak důležitá je ohleduplnost, péče o vlastní bezpečí a že to zároveň musí přinášet radost. Byl bych moc rád, kdyby se tahle pozitivní infekce šířila ve společnosti co nejvíce,“ zdůrazňuje ministr dopravy Martin Kupka, který letošní celostátní finále zahájil.

Soutěžící museli zdolat pět hlavních disciplín: testy z pravidel silničního provozu, jízdu po dopravním hřišti, jízdu zručnosti, základy poskytování první pomoci a také tzv. labyrint, který prověřil schopnosti orientace v mapě a volbu správných dopravních řešení v simulovaném terénu. Všechny zmíněné disciplíny měly za cíl prověřit znalosti a praktické dovednosti dětí z oblasti silničního provozu a hlavně jejich připravenost na bezpečný pohyb v reálném dopravním prostředí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Hasiči v elektrárně Dukovany mají nový automobilový žebřík s dosahem 40 m

11:44 ČEZ: Hasiči v elektrárně Dukovany mají nový automobilový žebřík s dosahem 40 m

Flotila vozidel dukovanských hasičů se rozrostla o nový automobilový žebřík AZ 40, jehož rameno dosá…