ČEZ: Domácí suroviny, a hlavně hodně lásky. Nejlepší jad(e)rný guláš v Zahájí uvařily hasičky

11.09.2024 14:54 | Tisková zpráva

Devět týmů, devět kotlíků a devět různých hovězích gulášů. Loučení s létem na fotbalovém hřišti v Zahájí a s ním spojená soutěž o nejlepší jad(e)rný guláš vyšly na jedničku, ať už jde o počasí, které bylo vskutku letní, doprovodný program nebo o kvalitu výsledných pokrmů.

ČEZ: Domácí suroviny, a hlavně hodně lásky. Nejlepší jad(e)rný guláš v Zahájí uvařily hasičky
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Všichni jsou skvělí, že to tak úžasně zvládli uvařit. Guláše jsem opravdu vynikající,“ neskrývala nadšení během hodnocení devíti vzorků členka sedmičlenné poroty Monika Šťastná. „Některé jsme samozřejmě museli hodnotit menším počtem bodů, to jinak nejde, a jeden je dost připálený, ten měl barvu hořké čokolády, ale zbytek? Paráda!“

Porotci hodnotili ve třech kategoriích: barva, měkkost masa a celková chuť. „Já si dal stranou čtyři nejlepší a z těch jsem postupně vybíral,“ přiblížil svůj postup hodnocení další z porotců Pavel Kočvara. „Je vidět, že to týmy ladily, někdo dával morkové kosti, někdo maďarskou směs koření, další červené víno… Já jsem i dva ročníky vařil, ale letos jsme byli na dovolené a vrátili se před pár dny, tak nebyl čas na přípravu. O to víc si vychutnávám výsledky práce ostatních.“

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 6960 lidí

Od poroty nejvíc bodů nakonec dostal guláš hasiček z SDH Zahájí. „Jsem strašně rády, že jsme v soutěži zvítězily už podruhé,“ jásaly členky pětičlenného týmu Jana Nováková, Mirka Šturmová, Eliška Šonková, Zdeňka Vithová a Jana Fürstová. A proč zrovna jejich guláš chutnal porotcům nejlépe? „Tajemstvím jsou samé zdravé domácí ingredience, majoránka, cibule, česnek, sádlo, všechno domácí. I maso je z domácího bejčka. A guláš jsme ozvláštnily rozmarýnem, daly jsme i tymián. A hlavně jsme ho uvařily s láskou!“

Kuchařské týmy byly většinou místní, některé i z okolních obcí, a vařilo se od 14 hodin, kdy byly zapáleny ohně pod kotlíky. Pomyslný závěrečný hvizd zazněl s úderem 18. hodiny. „Tato akce, už šestý ročník, se koná v rámci Oranžového roku, přispívá nám ČEZ, resp. Jaderná elektrárna Temelín,“ vysvětil starosta Zahájí Josef Kazík. „Letos byl v rámci Oranžového roku podpořen také náš fotbalový memoriál na počest pana Ryby, který v 90. letech tragicky zahynul, a v rámci Dne seniorů jsme podnikli výlet na Kratochvíli a do muzea v Prachaticích.“

Loučení s létem ale nebylo jen o vaření. „O dobrovolný program se postarali dobrovolníci z místních spolků, děti si mohly vyzkoušet požární útok, pionýři si připravili několik soutěžních stanovišť, zdejší klub vojenské historie dovezl airsoftový kulomet, zájemci si mohli vyzkoušet i historické uniformy,“ vyjmenoval starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec hraje klíčovou roli v záchraně kriticky ohroženého orla opičího

16:33 Zoo Liberec hraje klíčovou roli v záchraně kriticky ohroženého orla opičího

V neděli 15. září odlétají čeští odborníci vedeni libereckým zoologem Janem Hanelem na filipínský os…