ČEZ: Dukovanská jednička opět dodává elektřinu

25.10.2024 8:56 | Tisková zpráva

Operátoři Jaderné elektrárny Dukovany v noci úspěšně ukončili náročnou odstávku a obnovili dodávky bezemisní elektřiny z prvního výrobního bloku. Energetici během odstávky připravili blok na provoz se zvýšeným výkonem 512 MW. Aktuálně jsou tak v provozu všechny čtyři výrobní bloky Jaderné elektrárny Dukovany a jeden blok v Temelíně.

ČEZ: Dukovanská jednička opět dodává elektřinu
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

„Odstávky našich bloků už zdaleka nejsou jen o výměně paliva. Naším cílem je zajistit bezpečný a spolehlivý nejméně šedesátiletý provoz všech našich bloků. S tím souvisí i velký rozsah kontrol a investic do modernizace zařízení, které máme v Dukovanech aktuálně za sebou,“ říká člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

ČEZ první výrobní blok plánovaně odstavil v polovině srpna a zahájil 38. odstávku bloku pro kontrolu a údržbu zařízení a výměnu části paliva za čerstvé. Všechny plánované činnosti, především kontroly a testy zařízení a 58 údržbových a modernizačních akcí se energetikům podařily bezpečně dokončit s několikadenním předstihem.

Anketa

Je pro vás důležité, zda Andrej Babiš byl, či nebyl spolupracovníkem StB?

hlasovalo: 3818 lidí

„Práce byly extrémně náročné, přesto se nám je dařilo udržet v plánovaném harmonogramu nebo dokonce s předstihem. Aktuálně postupně zvyšujeme výkon reaktoru. Před dosažením nového nominálního výkonu bloku, který je o 12 MW vyšší než doposud, nás ještě čeká několik dní kontrol, testů a ověřování,“ vysvětluje Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Generátor prvního turbosoustrojí začal energii do sítě dodávat včera v noci ve 23:30 hodin. Druhé turbosoustrojí energetici připojili o 3 hodiny později, v čase 2:48 hodin, a ukončili tak plánovanou odstávku prvního výrobního bloku. Plného, zvýšeného, výkonu by měl blok dosáhnout v průběhu příštího týdne. Od té chvíle budou nového výkonu dosahovat 3 ze 4 dukovanských reaktorových bloků.

Čtvrtý výrobní blok bude na provoz na novém zvýšeném výkonu připraven po plánované odstávce, která energetiky čeká už o Vánocích. Aktuálně jsou tak v provozu všechny čtyři výrobní bloky Jaderné elektrárny Dukovany a první výrobní blok jaderné elektrárny Temelín. Na druhém temelínském bloku probíhá plánovaná odstávka, na kterou se přesouvá část personálu právě z Dukovan.

Od začátku roku elektrárna Dukovany vyrobila 11 501 087 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jiří Vosecký byl položen dotaz

Máte na navýšení platů nějaký názor? Jaký?

Dobrý den, v prvé řadě děkuji, že jste si na mě našel čas, jen jste se z odpovědi vykroutil. Mě zajímal váš názor. Ten přeci nějaký máte nebo ne? A k tomu, co jste mi napsal. Proč senát nemá na schvalování rozpočtu žádný vliv, i když jste o dost důležitou věc? Pořád slyšíme, že je senát pojistkou de...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Úřad vlády: Na státní svátek 28. října se veřejnosti letos naposledy otevře Strakova akademie

10:17 Úřad vlády: Na státní svátek 28. října se veřejnosti letos naposledy otevře Strakova akademie

Na státní svátek 28. října 2024, kdy si připomínáme Den vzniku samostatného československého státu, …