ČEZ: Hasiči v elektrárně Dukovany mají nový automobilový žebřík s dosahem 40 m

06.07.2024 11:44 | Tisková zpráva

Flotila vozidel dukovanských hasičů se rozrostla o nový automobilový žebřík AZ 40, jehož rameno dosáhne až do výšky 40 metrů a je vybaveno i pro záchranu váhově nadrozměrných osob. Nový žebřík, který je náhradou za dosluhující plošinu, je výrazně modernější a rychlejší pro použití při zásahu. Hasičům tak výrazně pomůže při případných zásazích ve výškových budovách elektrárny, ale i v jejím okolí.

ČEZ: Hasiči v elektrárně Dukovany mají nový automobilový žebřík s dosahem 40 m
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Hlavním přínosem nového automobilového žebříku je jeho technické provedení a spolehlivost. Oproti stávajícímu je dvoučlenná posádka hasičů schopna připravit žebřík k plnému použití za výrazně kratší dobu, a to za pouhých 90 sekund od příjezdu na místo zásahu. Nový žebřík tak dukovanským hasičům dává cenné minuty navíc k záchraně osob a majetku.

„Přeji nám všem, aby nejen tato nová, ale veškerá technika, kterou Hasičský záchranný sbor Jaderné elektrárny Dukovany má k dispozici, sloužila jen pro nácviky možných událostí. Současně jsem hrdý na pomoc, kterou elektrárenští hasiči stále častěji poskytují obyvatelům v našem okolí,“ prozradil Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Plně automatizovaný výsuvný žebřík je na konci opatřen záchranným košem pro 5 osob, jeho nosnost je 500 kg a je vybaven vodní clonou pro ochranu před sálavým teplem. Umožňuje provést hasební zásah za pomocí lafetové proudnice nebo hadicového navijáku. Dále je vybaven prostředky pro záchranu osob v nosítkách i podvěsu. ČEZ do nové hasičské techniky v Dukovanech jen v letošním roce investoval přes 26 milionů korun.

Průměrně jsou dukovanští hasiči povolávání Krajským operačním střediskem k zásahům mimo elektrárnu cca 70x ročně. Jen v letošním roce už svoji pomoc v okolí elektrárny poskytovali v 32 případech. Jde především o zásahy u dopravních nehod, poskytování rychlé předlékařské pomoci, resuscitací a hašení požárů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Do Chrášťan se sjeli sokolníci z celé republiky. Lov s dravci, to je nezvyklá podívaná

22:31 ČEZ: Do Chrášťan se sjeli sokolníci z celé republiky. Lov s dravci, to je nezvyklá podívaná

Hlavní roli na letošním, už 16. ročníku srazu sokolníků v Chrášťanech hráli letos orli skalní, po or…