ČEZ: Jaderná divize úspěšně obhájila certifikát kybernetické bezpečnosti

25.09.2024 17:49 | Tisková zpráva

Detailní recertifikační (opakovaný) audit úspěšně prověřil kybernetickou bezpečnost dukovanské a temelínské jaderné elektrárny. Experti se zabývali hodnocením rizik, bezpečnostní politikou a systémem řízení kybernetické bezpečnosti klíčových českých energetických zdrojů.

ČEZ: Jaderná divize úspěšně obhájila certifikát kybernetické bezpečnosti
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Nezávislí auditoři se přímo v jaderných elektrárnách i na centrále ČEZ zaměřili například na zabezpečení technologických systémů, řízení rizik na provozní úrovni, řízení aktiv a postupy či postupy při řešení bezpečnostních událostí v oblasti zabezpečení počítačových systémů.

Anketa

Kdo je budoucností ODS?

hlasovalo: 6494 lidí

„I přes velmi striktní pravidla a oddělení bezpečnostně významných systémů od vnějšího světa význam kybernetické bezpečnosti v jaderné energetice neustále roste. Vnější a nezávislý pohled je pro nás velmi důležitý. I proto jsme auditu věnovali maximální pozornost,“ říká Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Auditem prošla řada útvarů, jejichž činnost má přesah do kybernetické bezpečnosti, včetně například řízení dodavatelů a projektů.

„ČEZ denně čelí řádově tisícům pokusů o kybernetický útok a toto číslo neustále roste. Specificky u kritické infrastruktury, do které jaderné elektrárny jednoznačně patří, ale musíme věnovat pozornost i fyzickému zabezpečení významných IT systémů. I proto nebyla obhajoba bezpečnostního certifikátu žádnou samozřejmostí,“ dodává ředitel Útvaru ochrana Skupiny ČEZ Daniel Rous.

Získání a obhajoba certifikátu je založeno na plnění mezinárodních standardů ISO 27001 a dalších pravidel a opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Robert Králíček byl položen dotaz

Neslibovalo růst platů i ANO?

Podle mě jste všichni stejní. Před volbami slibujete hory doly a po volbách se z toho jen vykrucujete. Nebo máte dojem, že za vás rostly platy dostatečně? Komu? Vždyť kdo může, tak utíká za prací do zahraničí.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Český rozhlas již třetím rokem aktivně snižuje svoji uhlíkovou stopu

19:15 Český rozhlas již třetím rokem aktivně snižuje svoji uhlíkovou stopu

Český rozhlas se jako médium veřejné služby zasazuje o postupy směřující k větší environmentální udr…