ČEZ: V Temelíně trénovali reakci na rozpad sítě

31.10.2022 13:28 | Komerční článek

Reakci na fiktivní blackout v jižních Čechách si v Temelíně procvičovali zástupci hned tří energetických společností. Cílem štábního cvičení bylo prověřit činnosti, které by zajistily elektřinu pro temelínskou elektrárnu z vodní elektrárny Lipno. Právě Lipno a středočeský Orlík představují v případě blackoutů pro Temelín jednu z důležitých záloh.

ČEZ: V Temelíně trénovali reakci na rozpad sítě
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Zajistit při rozpadu přenosové soustavy pro Temelín elektřinu z vodní elektrárny Lipno. Takový úkol čekal na tři desítky odborníků v rámci štábního cvičení v Jaderné elektrárně Temelín. V praxi to znamenalo v rozpadlé přenosové soustavě zprovoznit linku propojující lipenskou vodní elektrárnu s Temelínem. Lipno přitom umí startovat tak zvaně ze tmy, tedy v situaci, kdy je přenosová soustava rozpadlá. Na plný výkon se dokáže dostat během tří minut. Lipnem dodávaná elektřiny by sloužila k napájení čerpadel důležitých pro chlazení paliva v reaktoru. „Máme dost vlastních možností, jak se s vnějším blackoutem vypořádat. Většinu z nich tvoří deset záložních dieselgenerátorů. V další linii jsou připraveny vodní elektrárny. Jejich využití vyžaduje zapojení dalších energetických společností a tuto koordinaci je tedy potřeba průběžně procvičovat,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Elektřina je pro bezpečnost jaderné elektrárny velmi důležitá. Díky ní mohou čerpadla dodávat vodu důležitou pro chlazení reaktoru. I proto v Temelíně mají hned třináct způsobů napájení bezpečnostních systémů. Dva z nich představují právě vodní elektrárny Lipno a Orlík. V Temelíně se celkem do štábního cvičení zapojily tři desítky odborníků ze společností ČEZ, ČEPS a EG.D.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 13,0 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…