ČEZ o měsíc prodlužuje letní prohlídky vodní elektrárny Lipno

26.08.2024 11:54 | Tisková zpráva

Na enormní zájem o prohlídku vodní elektrárny Lipno I zareagovala společnost ČEZ. O měsíc prodloužila možnost, kdy se veřejnost může zdarma podívat přímo do nitra tohoto unikátního vodního díla. Během tří zářijových víkendů bude moci lipenskou vodní elektrárnu navštívit 288 zájemců. V těchto dnech ČEZ spustil registraci, prvních osm prohlídek začíná v sobotu 7. září. Letos už lipenskou vodní elektrárnu navštívilo více než 1400 lidí.

ČEZ o měsíc prodlužuje letní prohlídky vodní elektrárny Lipno
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Možnost podívat se 160 metrů pod hladinu Lipna, přímo do útrob vodní elektrárny Lipno I, budou mít lidé i během září. ČEZ tak reaguje o vysokou poptávku po prohlídce nejvýkonnějšího zdroje tzv. Vltavské kaskády.

„Letos už jsme měli jarní prohlídky, aktuálně dobíhají letní. A zájem zůstává stále veliký. V obou případech byla celková kapacita 1440 míst beznadějně zaplněná. A protože nám provozní situace elektrárny umožňuje prohlídky prodloužit, tak rádi vyjdeme návštěvníkům vstříc,“ uvedla Kateřina Bartůšková, vedoucí infocenter a vzdělávání Skupiny ČEZ.

Prohlídka vodní elektrárny Lipno I trvá přibližně hodinu a půl a návštěvníci chodí v šestičlenných skupinkách. V doprovodu průvodkyň se dostanou například ke spirálám Francisových turbín a generátorům nebo třeba k začátku 3,6kilometrového tunelu, kterým se voda použitá k výrobě bezemisní elektřiny vrací před Vyšším Brodem zpátky do Vltavy.

Zářijové prohlídky startují o víkendu 7 a 8. září. Další pak pokračují 21. a 22. září. Brána k vodní elektrárně Lipno I se pro veřejnost zavře v neděli 29. září. Na každý den ČEZ připravil osm prohlídek s celkovou kapacitou 288 míst. Zúčastnit se mohou jen předem registrovaní návštěvníci starší 15 let. Měli by přitom být v dobré fyzické kondici a netrpět obavami z výšek a uzavřených prostor. Zájemci se mohou registrovat na www.cez.cz/lipno2024.

Lipenská elektrárna podle přízně počasí vyrobí ročně energii pro více než 30 tisíc jihočeských domácností. Je nejvýkonnějším zdrojem tzv. Vltavské kaskády, 1 kWh bezemisní elektřiny vyrobí z pouhých 2,7 kubíků vody. Její energetický význam je ale mnohem širší. Díky rychlému najetí na plný výkon 138 MW do 2,5 minuty a dálkovému ovládání významně pomáhá regulovat českou energetickou síť. ČEZ proto elektrárnu udržuje ve špičkové kondici. V letech 2012-17 prošla komplexní modernizací za 400 milionů korun, což přineslo zvýšení její spolehlivosti, růst efektivity o cca 4 % a úsporu milionů kubíků vody.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

JUDr. Jiří Pospíšil byl položen dotaz

kampaň

Myslíte, že je správné, aby si politici hráli na soudce a říkali, kdo smí kde inzerovat? Já chápu, že jde asi o prostory, které patří městu, a je fakt, že svým majetkem si každý může asi nakládat jak chce, ale myslíte, že je to pak férový volební boj, a taky, že se vám tento krok nemůže vymstít? Sou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP zavádí preventivní protipovodňová opatření

16:08 DPP zavádí preventivní protipovodňová opatření

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v koordinaci s krizovým štábem hl. m. Prahy zavádí preventivní pr…