ČSSZ: Důchodci si sami volí zasílání důchodu na běžný účet, nebo zaplacení poplatku za služby České pošty

15.08.2024 13:21 | Tisková zpráva

Na pravou míru: Reakce na sdělení na mix24.cz a odkazovac.cz

ČSSZ: Důchodci si sami volí zasílání důchodu na běžný účet, nebo zaplacení poplatku za služby České pošty
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení

Rádi bychom se vyjádřili ke sdělení, které vyšlo 11. 8. 2024 na mix24.cz a odkazovac.cz s titulkem „Důchodci v Česku jsou nahraní. Když nezaplatí poplatek, důchod už nedostanou“, a uvedli na pravou míru informaci, že důchodci si sami volí zasílání důchodu na běžný účet, nebo zaplatí poplatek za služby České pošty, která jim doručí důchod v hotovosti.

Ze sdělení na mix24.cz:
„Když nezaplatí poplatek, důchod už nedostanou.“ „Musí se smířit také s tím, že nejrůznější výhody jednoduše končí. Třeba bezplatné výplaty penzí na pobočkách České pošty. Za ně už si zaplatíte. Každý takový výběr je zpoplatněn částkou 35 Kč. Pokud ji nezaplatíte, pracovnice pošty vám na přepážce důchod jednoduše nevyplatí.“

Na pravou míru:
Ve skutečnosti se důchodce sám rozhoduje, zda chce dostávat důchod elektronicky na běžný účet, nebo v hotovosti prostřednictvím České pošty za poplatek (poplatek za služby České pošty spojené s platbou v hotovosti – týká se důchodů přiznaných s datem od 1. ledna 2010). Pokud se důchodce rozhodne pro výplatu v hotovosti prostřednictvím služeb České pošty, poplatek 35 Kč strhneme a odvedeme České poště jako odměnu na základě uzavřené mandátní smlouvy. České poště tak posíláme důchod ponížený o 35 Kč. To znamená, že Česká pošta vyplácí důchodcům jejich důchody již ponížené o 35 Kč, a tudíž Česká pošta od důchodce nikdy a v žádném případě částku 35 Kč nevybírá.

(Článek najdete ZDE)

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

svoboda slova

Dobrý den, jak si podle vás v otázce svobody slova vede tato vláda? Není horší než nějaký cenzor na sociálních sítích? Otázkou taky je, zda to tak není všude, nebo myslíte, že FB zavádí cenzuru na vlastní popud?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ICOMOS: Přesun a rozdělení mostu pod Vyšehradem je extrémní a nezákonné

10:17 ICOMOS: Přesun a rozdělení mostu pod Vyšehradem je extrémní a nezákonné

Přesun železničního mostu pod Vyšehradem i jeho rozdělení na dvě části považuje Český národní komité…