Celní správa: Spolupráce s policií a finanční správou v rámci pracovní skupiny KOBRA byla úspěšná

05.08.2024 16:33 | Tisková zpráva

Případ, který prověřovali královéhradečtí celníci z odboru Pátrání Generálního ředitelství cel na základě oznámení od Finančního úřadu pro Královéhradecký kraj, předali kriminalistům Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Pardubického kraje.

Celní správa: Spolupráce s policií a finanční správou v rámci pracovní skupiny KOBRA byla úspěšná
Foto: Celní správa
Popisek: Celní správa

Zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby se měla dopouštět organizovaná skupina osob přibližně od října 2020 do října 2021 na území nejen hlavního města, ale po celé republice tím, že podezřelí účelově vytvořili řetězec obchodních společností s úmyslem krátit daň z přidané hodnoty. Předmětem jejich podnikání bylo obchodování s umělými trávníky a respirátory, při kterém vystavovali další fiktivní faktury za fiktivní realizaci dovozu a prodeje umělých trávníků a ochranných roušek ze zahraničí. Společným jednáním skupiny osob měla být státu způsobena škoda přesahující 11.000.000 korun, nicméně v rámci vyšetřování předpokládáme možné rozšíření trestního stíhání a tím i navýšení způsobené škody.

V rámci společné realizace zasahovali příslušníci celkem na deseti místech po republice, na několika místech i za spolupráce pražské a královéhradecké zásahové jednotky. Celkem zadrželi 5 podezřelých osob ve věku od 40 do 53 let a současně jsme provedli jak domovní prohlídky, tak i prohlídky nebytových prostor. Na zásahu se podílelo více jak 7 desítek policistů krajského ředitelství a přes 3 desítky pracovníků Generálního ředitelství cel. Zajištěno bylo 7 vozidel v hodnotě kolem 4 100 000 korun, 1 nemovitost za 8 500 000 korun, finanční prostředky na účtech v hodnotě 3 000 000 korun, 8 kusů hodinek za 1 000 000 a hotovost ve výši
780 000 korun. Celková hodnota zajištěných věcí se vyšplhala na více než
17 000 000 korun.

V minulých dnech krajští kriminalisté zahájili trestní stíhání 5 osob ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a na 3 z nich ve věku 40, 47 a 53 let podali podnět k návrhu na vzetí obviněných do vazby, které bylo soudem akceptováno. Před několika dny byla trojice mužů propuštěna z vazby na svobodu. Obviněným v případě pravomocného odsouzení hrozí trest odnětí svobody na 5 až 10 let.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Průměrná mzda vzrostla v druhém čtvrtletí reálně o 3,9 %

19:15 Český statistický úřad: Průměrná mzda vzrostla v druhém čtvrtletí reálně o 3,9 %

Ve 2. čtvrtletí 2024 vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců …