Celní správa: Za svoji nepozornost zaplatili řidiči téměř 40 milionů korun

25.07.2024 7:02 | Tisková zpráva

Téměř 36,8 milionů korun vybrali celníci na pokutách za porušení předpisů v oblasti elektronických dálničních známek a mýtného systému za první pololetí roku 2024. To je o 2,4 milionů korun více než v loňském roce. Počet kontrol zůstává podobný. Loni bylo v České republice prodáno 7,26 milionu elektronických dálničních známek v celkové hodnotě 5,77 miliardy korun. Vybraná částka slouží k financování údržby a rozvoje dálnic a silnic I. třídy. Tímto způsobem se zajišťuje udržitelnost a kvalita dopravní sítě. Celníci v letošním roce vybrali na pokutách za přestupky v systému elektronického mýtného 16,5 milionů korun, což je zhruba 14% nárůst od minulého roku. Podobně jsou na tom pokuty za neuhrazenou dálniční známku, kdy v letošním roce došlo k 11 131 porušením a celková výše uležených pokut se vyšplhala na částku 20,2 milionu korun.

Celní správa: Za svoji nepozornost zaplatili řidiči téměř 40 milionů korun
Foto: Celní správa
Popisek: Celní správa

Kompetenci kontrol časového zpoplatnění pozemních komunikací (elektronické dálniční známky) spravují příslušníci celní správy společně s Policií ČR, zatímco kontroly výkonového zpoplatnění (mýto) jsou ve výhradní kompetenci Celní správy ČR.  Od 1. ledna 2021 v České republice platí elektronické dálniční známky. Elektronické dálniční známky už nemají platnost jednoho kalendářního roku jako dříve, ale délka jejich platnosti je flexibilní.

Mýtné a dálniční známky jsou dvě různé formy poplatků za užívání silnic a dálnic. Dálniční známka je poplatek za užívání dálnic určený pro osobní automobily. Kupuje se na dobu určitou a umožňuje neomezené cestování po dálnicích. Na druhou stranu mýtné je poplatek, který se platí za užívání dálnic a některých silnic I. třídy předepsaný pro vozidla s hmotností nad 3,5 tuny. Vozidlo musí být vybaveno palubní jednotkou, která eviduje ujetou vzdálenost na zpoplatněných komunikacích. Mýtné se stanovuje podle emisní třídy vozidla, kategorie pozemní komunikace, kategorie vozidla, největší povolené hmotnosti vozidla, počtu náprav a dle aktuálního času průjezdu zpoplatněnou komunikací.

Na našem území je přibližně 1 442 km zpoplatněných dálnic a 1 393 km zpoplatněných silnic I. třídy. Elektronický systém mýtného a systém elektronických dálničních známek umožňují efektivní kontrolu mýtného a kontrolu dálničních známek. Celníci proto mohou rychle ověřit správnou úhradu mýtného, nebo zda má řidič platnou dálniční známku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Národní knihovna: Cena Rudolfa Medka pro rok 2024

16:14 Národní knihovna: Cena Rudolfa Medka pro rok 2024

Letošní Cenu Rudolfa Medka obdržel historik prof. Vratislav Doubek, a to za dlouhodobý výzkum a inte…