Česká obchodní inspekce: Vláček obsahuje příliš olova, ČOI nařídila stažení z trhu

02.10.2022 7:29 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je hračka, která je nebezpečná. Jedná se o vláček na baterie, který na pájeném spoji uvnitř hračky mnohonásobně překračuje množství obsahu olova.

Česká obchodní inspekce: Vláček obsahuje příliš olova, ČOI nařídila stažení z trhu
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zjistila na tuzemském trhu v nabídce pro děti hračku na 2 baterie AA vláček, který se skládá ze dvou mašinek a dvou vagónků. Výrobek je zabalen v průhledném plastovém obalu s papírovým podkladem, kde se nachází ilustrační obrázek pro vkládání baterií s instrukcemi v čínských znacích. Hračka není vhodná pro děti do 36 měsíců.

Zkušební laboratoř potvrdila, že na pájeném spoji uvnitř hračky bylo mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 62,5 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 % a obsahu kadmia až na hodnotu 0,0799 % oproti povolené limitní hodnotě 0,01 % dle nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních (směrnice 2011/65/EU – RoHS). Nedodržení požadavků platné legislativy představuje vážné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí. Dále výrobek neměl označení CE, neměl kompletní identifikaci výrobce a dovozce a nebyly k němu přiloženy další předepsané informace a upozornění v českém jazyce. Tím výrobek nesplňuje požadavky nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky.  

Česká obchodní inspekce uložila distributorovi opatření (§ 18a odst. 4 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky), kterým je stažení výše jmenovaného výrobku z trhu. Hračka byla nahlášena do systému rychlé výměny informací o nebezpečných nepotravinářských výrobcích Safety Gate.

Informace o výrobku:

Hračka na baterie „Vláček“
Značka:     CRH
Číslo modelu:     neuvedeno
Číslo výrobní série:   neuvedena
EAN:     obal, hračka 
Výrobce:     neuveden
Dovozce: neuveden
Distributor:    HQ SANG s.r.o., Spáčilova 1257/2, 618 00 Brno
DHH comfort s.r.o., Černovičky 1386/26, 627 00 Brno
Země původu:    Čína
Čárový kód:    20000048572

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…