Česká pošta: Titanic Facing slip na poštovních ceninách

10.09.2024 22:03 | Tisková zpráva

Již na podzimním veletrhu Sběratel, který se ve dnech 6. – 7. září konal tradičně na výstavišti PVA Expo v pražských Letňanech, mohli zájemci zakoupit dvě poštovní ceniny s motivem adresního štítku z lodní pošty Titanicu.

Česká pošta: Titanic Facing slip na poštovních ceninách
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Díky českému sběrateli a odborníkovi na investiční filatelii Davidovi Kopřivovi se tento vzácný artefakt dostal do Evropy a veřejnost jej tak mohla na veletrhu spatřit vůbec poprvé. Na palubě Titanicu se nacházela třídírna dopisů, jelikož byl tento slavný parník nejen dopravním prostředkem pro cestující, ale i lodí britské královské pošty se smlouvou na přepravu pošty z Velké Británie a USA. Právě proto bylo na palubě lodi k dispozici pět poštovních úředníků, kteří měli za úkol řídit plovoucí poštovní úřad a zajišťovat přepravu obrovského množství korespondence mezi oběma kontinenty.

Anketa

Chcete, aby se prezident Pavel ucházel o druhé volební období?

4%
95%
hlasovalo: 35194 lidí

Mezi dopisy byl i adresní štítek, který patřil přímo k lodnímu poštovnímu úřadu. Mezi sběrateli se označuje jako Titanic Facing slip, tedy adresní lístek, kterým prošla pošta na lodi. Tento konkrétní lístek byl razítkován při vyplutí ze Southamptonu pouhé čtyři dny před tragédií a orazítkován byl osobním razítkem úředníka palubní pošty “O. S. WOODY” a s řádkovým razítkem “TITANIC”. Spolu s dalšími byl nalezen u těla O. S. Woddyho několik dní po potopení Titaniku, a jde tak o jedinečné svědectví historické katastrofy.

David Kopřiva hledal tento artefakt několik let na aukcích po celém světě. V lednu se mu konečně poštěstilo a na aukci v malém městě v americkém Marylandu štítek vydražil. Je to jediný takový artefakt na pevninské Evropě, a tak silně přitahuje pozornost nejen tuzemských sběratelů.

Česká pošta nabídla na veletrhu příležitostnou dopisnici s vyobrazením slavného adresního štítku z Titanicu, vydanou v rámci výstavy sběratelských unikátů Praga Piccola, jež veletrh Sběratel každý rok provází. Na přítiskové části dopisnice je vyobrazen poštovní lístek a parník Titanic.

titanic

Příležitostnou dopisnici je možno používat v poštovním provozu od 4. září 2024 (kdy byla vydána Ministerstvem průmyslu a obchodu) až do odvolání. Současně Česká pošta nabídla za 349 korun tiskový list známek s přítiskem, kde je kromě adresního štítku a zobrazení lodi na centrálním motivu vidět část plánu lodi s umístěním poštovního úřadu. Nominále známek je zastoupeno písmenem „B“, které odpovídá ceně za vnitrostátní obyčejné psaní – standard do 50 g v ekonomickém režimu dodání dle ceníku základních poštovních služeb v aktuálním znění – ke dni vydání 27 korun.

aršík

Oba produkty vytiskla Tiskárna Hradištko, s.r.o., ofsetem, dopisnici v nákladu 2350 kusů a známkový komplet v nákladu 1000 kusů. Zbytek je ke koupi na Hlavní poště, Jindřišská 14, Praha 1 (přepážka Známky s přítiskem). Obě poštovní ceniny jsou propojeny podobnou grafikou a ve sbírkách budou tvořit pěkný celek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ plánuje během 10 let nabrat 4 000 nových odborníků

13:28 ČEZ plánuje během 10 let nabrat 4 000 nových odborníků

Během následujících 10 let plánuje ČEZ nabrat přibližně 4 000 nových odborníků nejen s technickým vz…