Česká televize: Zaprášená perla z šuplíku. Jiří Strach točí na jihu Moravy film Máma

15.09.2024 16:13 | Tisková zpráva

Televizní psychologické drama Máma z 80. let minulého století už brzy rozšíří seznam pořadů, které v brněnském studiu České televize natočil režisér Jiří Strach. Po Osmách, Labyrintu nebo pohádce Šťastný smolař natáčí v Tvůrčí producentské skupině Jiřiny Budíkové film Máma podle scénáře Marka Epsteina. V hlavních rolích se představí Elizaveta Maximová, Sophia Šporclová a Valentýna Bečková.

Česká televize: Zaprášená perla z šuplíku. Jiří Strach točí na jihu Moravy film Máma
Foto: Karel Šebesta
Popisek: Logo ČT

Film je příběhem mladé matky Lilian, které osud nepřipravil zrovna jednoduchý život. Je mentálně zaostalá, navíc v pubertě prožila traumatické napadení. Z poměrně idylického soužití s paní Holasovou, která se stará o Lilian i její malou dcerku Malvínu, vytrhne třígenerační trio žen smrt té nejstarší. Život Lilian a Malvíny se tak doslova z hodiny na hodinu otočí o 180 stupňů. Dramatem se prolínají dvě časové roviny, které divákům vypráví malá a následně pubertální Malvína.

„Jižní Moravu čeká od začátku září filmová kreativní bouřka,“ říká kreativní producentka Jiřina Budíková. „Přitom na začátku byl scénář, o kterém se scenárista Marek Epstein přede mnou zmínil před čtyřmi lety více méně náhodou. Přečetla jsem ho jedním dechem a s nadšením. Je to vlastně taková zaprášená perla z šuplíku, která se teď dostane přes plejádu skvělých herců, úžasných lokací a Jirkova režijního nadšení až k divákovi domů. Kdyby zůstala v šuplíku, byla by to věčná škoda,“ dodává producentka, která naposledy spolupracovala s Jiřím Strachem na dvou sériích pořadu Docent.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 7472 lidí

Natáčení Mámy si vyžádalo poměrně náročné přípravy, zejména při výběru vhodných lokací, když se děj odehrává v minulém století, ale také při práci s hlavními ženskými postavami. „S představitelkou hlavní role Elizavetou Maximovou jsme absolvovali konzultace s psychiatry i návštěvy ústavu, abychom lépe porozuměli ženám, které trpí podobnou poruchou jako naše hrdinka. Nešlo jen o to si všechno přesně definovat, ale cítit a snažit se pochopit, jak takový člověk, ke kterému se osud zachoval ne příliš přátelsky, komunikuje s okolím, sám se sebou, jaké jsou jeho pocity, gesta a jak vlastně žije,“ upřesňuje přípravy na natáčení režisér Jiří Strach.

Štáb bude natáčet letos v září a říjnu v Brně a blízkém okolí, například na zámku v Račicích, v Ivančicích nebo v areálu Psychiatrické léčebny v Kroměříži. Na projektu se podílejí všechny výrobní složky brněnského studia ČT. Film diváci uvidí na obrazovkách ČT v roce 2025.

Dále hrají Dana Syslová, Pavel Kříž, Lenka Krobotová, Veronika Freimanová, Oldřich Navrátil a další. Film vzniká v koprodukci se stanicí ARTE.

Scénář: Marek Epstein
režie: Jiří Strach
hlavní kameraman: Martin Šec
dramaturg: Ivo Cicvárek
vedoucí produkce: Jan Vlček
výkonný producent: Karel Komárek
kreativní producent: Jiřina Budíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Garance státu

Neměl by kromě cen energií, stát garantovat lidem hlavně dostupné bydlení a taky ceny potravin? Máte dojem, že to tato vláda dělá?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR: Den lesů nové generace. Jihočeši zvou 5. října do lesa i do muzea

19:25 Lesy ČR: Den lesů nové generace. Jihočeši zvou 5. října do lesa i do muzea

Pro jihočeské návštěvníky Dne lesů nové generace připravují Lesy ČR na sobotu 5. října před zámkem O…