České dráhy: Regionální den železnice hostí Valašské Meziříčí

15.08.2024 10:23 | Tisková zpráva

Ve Valašském Meziříčí se bude v sobotu 17. srpna konat Regionální den železnice. Návštěvníci na akci uvidí jak současné moderní regionální vlaky zastoupené motorovou jednotkou RegioShark, tak i historické soupravy, které během dne svezou návštěvníky na několika tratích. Akce je součástí oslav Dne železnice, který slavíme v září a je připomínkou vynálezu parní lokomotivy.

České dráhy: Regionální den železnice hostí Valašské Meziříčí
Foto: red
Popisek: ČD - logo

V areálu starého depa ve Valašském Meziříčí bude po celý den připraven pro malé i velké milovníky železnice bohatý program. Akce začne v 9:00 a potrvá až do 17:00 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na výstavu moderních i historických vozidel ČD, hasičskou techniku HZS Správy železnic a zábavný program pro děti, chybět nebude občerstvení a prezentace organizátorů a partnerů akce. Současný vozidlový park Českých drah bude zastupovat moderní krajská nízkopodlažní jednotka RegioShark řady 844.

Velkým lákadlem budou v sobotu jízdy historických vlaků. Zájemci se svezou elektrickou jednotkou Pantograf, vlakem v čele s motorovou lokomotivou Sergej nebo vlakem taženým stoletou parní lokomotivou Velký bejček.

Kompletní program Regionálního dne železnice je na webu Den železnice 2024 (ZDE) a na portálu Vlakem na výlet (ZDE). Další regionální dny budou hostit v příštích týdnech také Litovel, Trutnov a Ostrava. Hlavní akce, spojená s oslavami svátku železničářů, Národní den železnice, se uskuteční v České Třebové o víkendu 21. a 22. září.

Proč slavíme Den železnice?

Den železnice se každoročně slaví v průběhu září jako vzpomínka na den 27. září 1825, kdy na svou první cestu vyjel vlak vynálezce parní lokomotivy George Stephensona. Tento vlak spojil britský Stockton a Darlington.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

svoboda slova

Dobrý den, jak si podle vás v otázce svobody slova vede tato vláda? Není horší než nějaký cenzor na sociálních sítích? Otázkou taky je, zda to tak není všude, nebo myslíte, že FB zavádí cenzuru na vlastní popud?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ICOMOS: Přesun a rozdělení mostu pod Vyšehradem je extrémní a nezákonné

10:17 ICOMOS: Přesun a rozdělení mostu pod Vyšehradem je extrémní a nezákonné

Přesun železničního mostu pod Vyšehradem i jeho rozdělení na dvě části považuje Český národní komité…