Český rozhlas již třetím rokem aktivně snižuje svoji uhlíkovou stopu

25.09.2024 19:15 | Tisková zpráva

Český rozhlas se jako médium veřejné služby zasazuje o postupy směřující k větší environmentální udržitelnosti, což je jeden z cílů Strategie 27 pro digitální dobu. Součástí této iniciativy je měření uhlíkové stopy, na jejímž základě se Český rozhlas pustil do systematického snižování emisí.

Český rozhlas již třetím rokem aktivně snižuje svoji uhlíkovou stopu
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Měření emisí probíhá v souladu s požadavky mezinárodního standardu GHG Protokolu a všechny dosavadní výsledky ukazují na pokračující tendenci ve snižování emisí. Za poslední tři roky klesly emise Českého rozhlasu celkem o 60% a emise za rok 2023 tak činí 5347 tun skleníkových plynů.

„Český rozhlas je společensky odpovědnou firmou, a do té podle nás zcela určitě patří i odpovědné chování vůči životnímu prostředí,“ říká k závěrům zprávy generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. „Mám radost, že se nám za poslední tři roky daří nejen výrazně snižovat emise skleníkových plynů, ale také například celkovou spotřebu elektrické energie, kterou i letos a v dalších letech nakupujeme s certifikacemi původu z obnovitelných zdrojů.“

Český rozhlas si nechává svoji uhlíkovou stopu měřit od roku 2021, přičemž výsledky získává každý rok v závěrečné zprávě. Nejedná se však o pouhé měření emisí, ale závěrečná zpráva pomáhá Českému rozhlasu i nastavovat plán řízení jejich postupného snižování. Nejnovější hodnocení vývoje poskytuje závěrečná zpráva za rok 2023 obsahující detailní informace o jednotlivých zdrojích emisí, které se dělí na přímé, nepřímé a emise z dodavatelského řetězce. Ve zprávě se uvádí, že všechny tři typy emisí vykazují výrazné snížení, a to jak v rámci meziročního porovnání, tak i oproti prvnímu měření v roce 2021.

Anketa

Kdo je budoucností ODS?

hlasovalo: 6523 lidí

Výsledkům za rok 2021 dominovala spotřeba elektrické energie na vysílačích a také energie určená na fungování pracovišť. Z toho vyplynul plán na snížení spotřeby, který vedl k ukončení vysílání na středních vlnách. Do plánu byla zahrnuta i výměna stávajícího elektrického osvětlení za úspornější variantu, včetně výměny vzduchotechnických jednotek za modernější s využitím rekuperace.

V minulých letech se pak Český rozhlas zaměřil na používání elektrické energie z obnovitelných a certifikovaných zdrojů, úsporu vody a spolupráci s environmentálně odpovědnými dodavateli. Mimo jiné se připravuje instalace fotovoltaických článků, které zefektivní energetickou náročnost budov Českého rozhlasu. Současně je kladen důraz na zajištění ekologických přípravků nezatěžujících životní prostředí, používání recyklovatelných materiálů a povinnost třídění odpadů.

Ze závěrečných zpráv o měření uhlíkové stopy Českého rozhlasu za poslední tři roky je zřejmé, že v důsledku úsporných opatření se Českému rozhlasu podařilo významně snížit svoji uhlíkovou stopu. Ačkoliv byl rok 2021 ovlivněn pandemií Covidu-19 a podmínky tudíž neodpovídaly plně zatíženému provozu, tak i přesto v následujících letech ubylo výrazné množství vyprodukovaných emisí. Mezi lety 2021 a 2022 poklesly celkové emise o 20%, z čehož největší část tvořil pokles emisí z dodavatelského řetězce. Poslední výsledky pak ukazují na pokračující tendenci ve snižování emisí. Množství celkových emisí za rok 2023 bylo o polovinu menší oproti předchozímu roku.

Otázka životního prostředí je pro Český rozhlas velmi důležitá, proto se důkladně věnuje ekologickým vizím a úsporným opatřením plánovaným do budoucna. Český rozhlas se tak bude i nadále zasazovat o kroky vedoucí k větší environmentální udržitelnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Vláda České republiky byl položen dotaz

Foltýn

Můžete mi, prosím napsat, kdo najal a platí Foltýna? Myslím že to zajímá hodně lidí!! Děkuji Vavříková

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Český rozhlas již třetím rokem aktivně snižuje svoji uhlíkovou stopu

19:15 Český rozhlas již třetím rokem aktivně snižuje svoji uhlíkovou stopu

Český rozhlas se jako médium veřejné služby zasazuje o postupy směřující k větší environmentální udr…