Český rozhlas představí svoji tvorbu na mezinárodním festivalu Prix Europa 2024

11.09.2024 16:08 | Tisková zpráva

K těm nejlepším letošního roku patří v kategorii Audio dokument: „Ok, boomer“ a „Odpustit?“, v kategorii Audio fikce: „101 minut“ a „Štěstí ASAP“ a v kategorii Hudba: „Cobain“. Z 646 audio, video a digitálních příspěvků, které mediální společnosti v Evropě přihlásily, jich postoupilo 161.

Český rozhlas představí svoji tvorbu na mezinárodním festivalu Prix Europa 2024
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Prix Europa, týden trvající mediální přehlídka a soutěž, patří k vrcholům evropské festivalové scény. Představuje nejlepší evropskou audio, video a digitální tvorbu. Díla Českého rozhlasu se opakovaně objevují v užší nominaci. Minulý rok vyhrála první místo v kategorii Digital Media Interaktiv Šachová hra. Ta vznikla ve spolupráci s Nadačním fondem Světluška a společností PlayByEars. Unikátní je v tom, že zahrát si ji můžou i nevidomí.

„Velmi si vážím toho, že letos bylo do programu přehlídky Prix Europa nominováno pět děl Českého rozhlasu. Dlouhodobě se snažíme podporovat kreativitu autorů a vytvářet díla vysoké umělecké kvality, která posluchači ocení. Gratuluji všem tvůrčím týmům a přeji, aby jejich díla a kreativní činnost byly v Berlíně oceněny porotami festivalu,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

V nadcházejícím ročníku se mezi autorskou tvorbou z 27 evropských zemí představí v kategorii Audio dokument Ok, boomer, zabývající se soubojem generačních stereotypů, který se odehrává už několik let na sociálních sítích a v médiích. Poválečná generace, takzvaní baby boomers, schytává od mladších kritiku kvůli podpoře fosilních paliv, destrukci ekonomiky, necitlivosti vůči menšinám, a vysloužili si nálepku „boomeři“. A proti nim jsou „sněhové vločky“. Generační protiklady jsou podpořeny změnou přístupu k informacím a jinými způsoby komunikace. Jak najít smíření a vytvořit společnou budoucnost ke spokojenosti všech generací, natáčel autor dokumentu Daniel Kupšovský od roku 2019. Dokument vznikl ve spolupráci s HateFree Culture a odvysílán byl na stanici Český rozhlas Plus.

Anketa

Má cenu jít ke krajským a senátním volbám?

93%
5%
hlasovalo: 6959 lidí

V kategorii Audio dokument zazní rovněž první díl projektu Odpustit?, který natočila hudebnice a performerka Ridina Ahmedová tři roky po úspěšném dokumentárním debutu Sádlo. V šesti hlavních a šesti doprovodných epizodách otevírá série Odpustit? hluboké osobní příběhy o těžkých životních výzvách a ztrátách, o různých podobách odpouštění a smiřování se s tím, co už nejde změnit. Na citlivé a výrazné autorské hudbě spolupracovala Ridina Ahmedová s Jaroslavem Pokorným, který vytvořil i zvukový design série. Projekt vznikl pod vedením kreativní producentky a dramaturgyně Veroniky Ruppert jako původní digitální projekt s podporou Českého rozhlasu Plus a letos získal ocenění v anketě „Podcast roku“ v kategorii „Objev roku“.

Titul Štěpána Kopřivy a Lukáše Csicselyho 101 minut uslyší návštěvníci festivalu v sekci Audio fikce. Thriller, který režírovala Bela Schenková, pojednává o zásahu hasičské jednotky při požáru v tunelu pražského metra. Fiktivní rozhlasové drama podle stejnojmenného knižního bestselleru těží z napínavého scénáře a působivého zvukového řešení a odvysílala jej stanice Český rozhlas Dvojka.

Ve stejné kategorii se objeví první díl šestidílného podcastového seriálu Štěstí ASAP, který se odehrává ve startupovém prostředí a vznikl pro mladé publikum Radia Wave. Příběh o trojici hrdinů, kteří chtějí rychle a snadno vydělat na AI terapeutické aplikaci, napsali pod vedením kreativního producenta a dramaturga Josefa Kokty Jan Dibitanzl a Jan Jindřich Karásek, režie se ujal Pavel Soukup.

V kategorii Hudba postoupila pětidílná hudební série Cobain publicisty Pavla Klusáka o jedné z největších popkulturních ikon organicky propojuje téma depresí a duševní lability s motivy mediálního spektáklu, proměny hudebního průmyslu třetí vlny feminismu. Originální podcast o nesmrtelnosti Nirvany vtahuje posluchače do Cobainova příběhu od jeho teenage hledání sebe sama až po sebevraždu a posmrtnou mytizaci a monetizaci. Dokumentárně-publicistická forma s dramatickými prvky umožnila autorovi a jeho týmu představit v širokém kontextu osobnost, v jejíž hudbě a charismatu je cosi nadčasového a univerzálního. Série Cobain vznikla pod vedením kreativních producentů Aleše Stuchlého a Báry Vait a zveřejněna byla na Českém rozhlase Vltava.

Mezinárodní festival Prix Europa vznikl v roce 1987 a za ambici si dává propojovat národy, společnost, regiony i občany. K tomu má přispět i systém otevřených porot, který umožňuje tvůrcům být přímo v kontaktu s porotci. Letošní ročník se bude konat v Berlíně ve dnech 6. až 11. října 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ivana Váňová, MBA byl položen dotaz

Pomoc

Nemám nic proti pomoci uprchlíkům, ale proč se od vaší vláda nedostává pomoci i občanům ČR, kteří čím dál více upadají do chudoby a mají problém přežít, i když pracují? Přijde mi, že z nás děláte jen nějaké zrůdy, co nechtějí pomoc uprchlíkům nebo jim ji závidí, ale co když je problém v tom, že spou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec hraje klíčovou roli v záchraně kriticky ohroženého orla opičího

16:33 Zoo Liberec hraje klíčovou roli v záchraně kriticky ohroženého orla opičího

V neděli 15. září odlétají čeští odborníci vedeni libereckým zoologem Janem Hanelem na filipínský os…