Český statistický úřad: Maloobchodní tržby klesly meziročně pátý měsíc v řadě

09.11.2022 15:44 | Tisková zpráva

Meziročně se tržby v maloobchodě v září snížily reálně o 5,6 %, meziměsíčně vzrostly o 0,8 %.

Český statistický úřad: Maloobchodní tržby klesly meziročně pátý měsíc v řadě
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel zvýšily v září reálně o 0,8 %, v tom za pohonné hmoty vzrostly o 2,8 %, za nepotravinářské zboží o 0,7 % a za potraviny o 0,5 %.

Meziročně se maloobchodní tržby snížily reálně o 5,6 %, v tom za pohonné hmoty klesly o 6,1 %, za nepotravinářské zboží o 5,8 % a za potraviny o 5,3 %.

„Meziročně maloobchodní tržby v září klesly pátý měsíc v řadě. Oproti předchozímu měsíci pokles zmírnil u prodeje potravin, nepotravinářského zboží i pohonných hmot. Méně zboží než vloni se prodalo ve všech sortimentních typech prodejen s výjimkou farmaceutických a zdravotnických obchodů. Těm tržby rostly nepřetržitě již osmnáct měsíců,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Tržby ve specializovaných prodejnách s výrobky pro domácnost klesly o 9,9 %, s počítačovým a komunikačním zařízením o 7,8 %, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 4,6 %, s oděvy a obuví o 4,2 % a s kosmetickými a toaletními výrobky o 2,2 %. Naopak rostly tržby v prodejnách s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 6,0 %. Nižší tržby než loni zaznamenaly jak specializované prodejny potravin (o 9,6 %), tak i nespecializované prodejny s převahou potravin (o 5,1 %). V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 5,4 %. Internetovým a zásilkovým obchodům se tržby snížily o 3,6 %.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel reálně meziměsíčně vzrostly o 1,7 %. Meziročně se tržby zvýšily o 1,0 %, přičemž za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) vzrostly o 2,8 %, naopak za opravy motorových vozidel tržby klesly o 5,6 %.

„Za celé třetí čtvrtletí se maloobchodní tržby snížily reálně meziročně o 7,2 %, v tom tržby za pohonné hmoty klesly o 10,2 %, za nepotravinářské zboží o 7,6 % a za potraviny o 5,6 %. Za prodej a opravy motorových vozidel se tržby snížily o 3,7 %,“ dodává Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…