Český statistický úřad: Stavební výroba pokračovala v poklesu

08.11.2022 12:47 | Tisková zpráva

Stavební produkce v září reálně meziročně klesla o 3,7 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,7 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 9,9 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 16,2 %. Meziročně bylo zahájeno o 43,4 % bytů méně. Dokončeno bylo o 48,5 % bytů více.

Český statistický úřad: Stavební výroba pokračovala v poklesu
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

„V září se stavební produkce vrátila k meziměsíčnímu poklesu a klesla také meziročně. O něco lépe si vedlo inženýrské stavitelství, jehož srovnávací základna byla nižší. Pozemní stavby se potýkaly s vyšší základnou a vývoj brzdil segment menších firem,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby.

Stavební produkce byla reálně meziměsíčně nižší o 1,7 %. Meziročně klesla o 3,7 %. Produkce v pozemním stavitelství se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížila o 4,8 %. Produkce inženýrského stavitelství meziročně klesla o 1,1 %. 

Stavební úřady vydaly 6 768 stavebních povolení, meziročně o 9,9 % méně. „Orientační hodnota stavebních povolení dosáhla 41 mld. Kč a meziročně rostla o 16,2 %. Tento meziroční růst byl ovlivněn povolením velkých staveb dopravní infrastruktury. Pokud bychom odečetli stavby nad miliardu Kč a zohlednili cenový vývoj, dostaneme pokles o 5 %,“ vysvětluje Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

Počet zahájených bytů meziročně klesl o 43,4 % a dosáhl hodnoty 2 510 bytů. Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 48,5 % a činil 3 130 bytů.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se meziročně zvýšil o 0,9 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 9,9 %.

Stavební produkce podle údajů Eurostatu v srpnu 2022 v EU27 meziročně vzrostla o 2,8 %. Pozemní stavitelství se zvýšilo o 3,1 % a inženýrské stavitelství o 0,5 %. Údaje za září 2022 Eurostat zveřejní podle předběžného harmonogramu dne 17. 11. 2022.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…