Jednou z posledních aktivit, které cestování za jídlem a pitím po Česku doma i v zahraničí podpořily, byl úspěch českého Národního týmu kuchařů a cukrářů na Culinary World Cup. Také nová kuchařka Recepty ze Zájezdního hostince U Jiskrů. A právě tuto středu měla v České televizi premiéru série dokumentů Příběhy starých hospod.
V osmidílném cyklu se představí hostince napříč Českem. Zazní zajímavosti o pivu, které k tuzemské gastronomii neodmyslitelně patří. Vždyť vaření tohoto nápoje má u nás tisíciletou tradici. „S pivem je spojená často unikátní architektura pivovarů, pivní stezky nebo specifická kultura českých hospod s jedinečnou atmosférou, kterou stojí za to zažít,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Vše ukáže nový televizní seriál Příběhy starých hospod (ZDE), na jehož vzniku jsme se podíleli. Pořadem bude provázet herec Josef Polášek, vyzpovídá štamgasty, pamětníky i historiky.“
Ke gurmánským zážitkům v Česku patří také víno. Česká a moravská vína slaví mezinárodní úspěchy a turisté si je mohou vychutnat jak v tradičních vinných sklípcích, tak v moderních designových vinařstvích. Nechybí malebná krajina, autentická regionální kuchyně, tradice či folklor. I proto se letos v březnu Česko díky spolupráci CzechTourismu, Národního vinařského centra/Salónu vín a vinařských regionů vůbec poprvé představí na Mezinárodní konferenci pro vinařskou turistiku ve španělské Tarragoně. A v polovině července také na National Geographic Food Traveller Festivalu v Londýně. Pokud se podaří uspět podobně jako na nedávném Světovém kulinářském poháru (Culinary World Cup) v Lucemburku, stopa tuzemské gastronomie v zahraničí se zase zvětší, stejně jako zájem o cestování do a po Česku.
„Na Culinary World Cup jsme poctivě trénovali. Senzační „tělocvičnu“ nám poskytlo Národní zemědělské muzeum a skvělou podporu také CzechTourism. I díky nim jsme ze světového pohárů domů přivezli několik zlatých a bronzových medailí. Díky moc všem členům týmu za báječnou práci, kterou odvedli a všem partnerům za podporu. Věřím, že nám zachováte přízeň i v budoucnosti, v roce 2024 nás čeká Olympiáda ve Stuttgartu,“ říká manažer Národního týmu kuchařů a cukrářů Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (AKC ČR) Tomáš Popp.
Národní tým kuchařů a cukrářů AKC ČR na prosincovém Světovém kulinářském poháru získal bronz za Chefs table pro 12 osob a stejnou medaili i za tříchodové menu pro 110 osob. Ještě lépe se dva členové týmu umístili v individuálních kategoriích – Vojtěch Petržela přivezl 3 x zlato za carving, Iva Roháčová má nejcennější kov za individuální skulpturu. Jak to na Světovém kulinářském poháru 2022 vypadalo se můžete podívat ZDE, řadu informací najdete také ZDE a facebooku Czech Specials (ZDE).
Na posledně zmiňovaném kanálu si lze přečíst také o dalším gastrolákadle. Nové kuchařce Recepty ze Zájezdního hostince U Jiskrů (ZDE). Vyšla koncem listopadu, má 260 stran a obsahuje 95 receptů, které si hosté oblíbily. V knize nechybí témata jako třeba Knedlíkové nebe, Vegetariánská zabijačka či Narozeniny M. D. Rettigové. Vše pochází z hostince Martina Jiskry ve vesničce Kbelnice v polovině cesty mezi Strakonicemi a Pískem.
„Náš zájezdní hostinec vždy býval symbolem cesty, zastavení a pokračování. Po cestách s vařečkou v ruce po celém světě jsem nakonec vybudoval vlastní podnik zaměřený na poctivé české pokrmy. Právě ty lákají a velmi oceňují naši hosté,“ říká šéfkuchař a majitel Zájezdního hostince U Jiskrů Martin Jiskra a dodává: „Recepty, které v kuchařce najdete, jsem sám vařil, ochutnal, znovu uvařil a pak všechny sepsal. S cílem udělat radost čtenářům, tedy lidem, kteří mají rádi dobré jídlo. Snad se to povedlo, soudě i podle kmotrů publikace Jirky Lábuse, Vildy Udatného a Lukáše Hejlíka.“
Zviditelnění tuzemského cestovního ruchu patří mezi úkoly CzechTourismu. Gastroturistiku jako jeden z produktů letos tak mimo jiné podporuje i letošní kampaní na téma tradice, aneb Přijeďte zažít tradiční i nové. A v rámci dříve zmiňovaného Czech Specials.
„CzechTourism v projektu Czech Specials (ZDE) podpořil jak účast českého týmu na Culinary World Cup, tak vydání kuchařky Recepty ze Zájezdního hostince U Jiskrů. Z ní chceme některé recepty postupně zařadit i na web ZDE. Aktuálně tam můžete „ochutnat“ už třeba zapečený houbový guláš (ZDE). A pokud se za ním vydáte na výlet, při kterém poznáte i další krásy Jihočeského kraje, na vlastní kůži poznáte, jak příjemná gastroturistika může být,“ uzavírá ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva