DPP: Elektrifikaci autobusové linky č. 137 zrealizují společnosti OHLA ŽS a Elektrizace Praha

08.08.2024 16:33 | Tisková zpráva

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vybral zhotovitele výstavby infrastruktury elektrifikace autobusové linky č. 137 Na Knížecí – U Waltrovky a vybudování až 37 venkovních dobíjecích stání pro trolejbusy v garáži Řepy. Vítězem veřejné zakázky se stalo sdružení společností OHLA ŽS a Elektrizace Praha, se kterým DPP v těchto dnech podepsal smlouvu. Nabídková cena vítěze tendru činí 185,9 milionů korun. Podle uzavřené smlouvy výstavba nabíjecích stání v garáži Řepy potrvá do konce roku 2025, samotné infrastruktury budoucí trolejbusové tratě pak do 30. dubna 2026. Zprovoznění v pořadí třetí trolejbusové linky v Praze DPP předpokládá v květnu 2026.

DPP: Elektrifikaci autobusové linky č. 137 zrealizují společnosti OHLA ŽS  a Elektrizace Praha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

„Předání staveniště a zahájení výstavby infrastruktury pro budoucí trolejbusovou linku č. 52 předpokládáme v co nejdřívějším termínu, ještě v průběhu letošního srpna s ohledem na koordinaci s již probíhající rekonstrukcí Peroutkovy ulice, jejíž investorem je Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK). S další sesterskou společností Technologie hl. m. Prahy se obdobně budeme koordinovat v rámci obnovy veřejného osvětlení. Smluvní termíny ukončení stavební činnosti v garáži Řepy jsou 31. prosince 2025, pro infrastrukturu samotné tratě pak 30. duben 2026. Očekávám, že výstavba bude probíhat bez komplikací a cestující se na třetí pražské trolejbusové lince budou moct svézt v květnu 2026,“ říká Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch.

Investiční akce „Elektrifikace autobusové linky č. 137“ představuje vybudování nabíjecí a napájecí infrastruktury pro provoz bateriových trolejbusů v úseku Na Knížecí – U Waltrovky. Vybrané spoje linky č. 137 v současnosti zajíždí do Jinonic a na Malou Ohradu, elektrifikován nicméně bude s ohledem na intenzitu provozu pouze kopcovitý úsek Na Knížecí – U Waltrovky. Vozidla zde zdolávají dlouhé a táhlé stoupání ze Smíchova směrem na Malvazinky s průměrným sklonem až 7 %. Také zbytek trasy k Waltrovce má profil s významným stoupáním, resp. klesáním, proto bude podíl úseku
s trolejovým vedením činit zhruba 80 %. Po dokončení výstavby a zprovoznění infrastruktury se autobusová linka č. 137 změní na trolejbusovou č. 52.

V rámci výstavby této trolejbusové tratě vznikne zhruba 4 440 metrů jednostopého trolejového vedení, které bude mezi zastávkami Santoška a U Waltrovky. Bude nutné osadit 104 trakčních stožárů, přičemž platí stejné pravidlo jako u předchozích elektrifikačních staveb. To znamená, že nevznikne les nových stožárů jen pro trolejbusy, ale DPP v maximální možné míře využije kombinované stožáry, které budou sloužit jak pro trakční vedení, tak i pro pouliční osvětlení. Kromě toho bude nutné položit přibližně dva kilometry kabelových tras a vybudovat zcela novou měnírnu v Peroutkově ulici, která bude napájet trolejové vedení v úseku Santoška – U Waltrovky.

Nová nabíjecí stání Na Knížecí a garáži Řepy
Součástí této investiční akce je také vybudování sedmi nabíjecích stání v nynějším autobusovém terminálu Na Knížecí, které budou určeny jak pro linku č. 137 (budoucí trolejbusovou č. 52) a do budoucna také pro linku č. 191 (budoucí č. 56). Nabíjecí stání v terminálu Na Knížecí budou díky využití synergických efektů a kapacity tramvajové sítě napájeny z tramvajové měnírny Radlice.

DPP kromě toho v rámci této akce zřídí až 37 venkovních nabíjecích stání v garáži Řepy, která navážou na infrastrukturu vybudovanou v rámci projektu elektrifikace autobusové linky č. 119 (nyní trolejbusová č. 59). Nová stání budou určena především pro odstavování bateriových trolejbusů standardní délky 12 metrů, které by měly být postupně nasazeny na elektrifikovaných linkách č. 137, 131 a 176.

Elektrifikace autobusové linky č. 137 společně s dalšími třemi v levobřežní části Prahy byla schválena Radou hl. m. Prahy (RHMP) v červnu 2020. Následně byla schválena i představenstvem DPP. Akce je plně v souladu se schválenou Koncepcí využití alternativních paliv v podmínkách autobusové dopravy DPP a také Klimatickým plánem hl. m. Prahy. Snahou DPP bude na výstavbu infrastruktury třetí pražské trolejbusové tratě získat finanční podporu z dotací Evropské unie z Národního plánu obnovy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Protipovodňový a ekologický projekt dokončily Lesy ČR na Frýdeckomístecku

22:03 Protipovodňový a ekologický projekt dokončily Lesy ČR na Frýdeckomístecku

Protipovodňové opatření na toku Hluchová v intravilánu obce Bystřice na Frýdeckomístecku dokončily L…