Dopravní podnik města Praha vytočil svůj historicky první vlastní med

04.09.2024 19:39 | Tisková zpráva

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) vytočil historicky první med z vlastních včelstev. Jedná se o smíšený med certifikovaný Výzkumným ústavem včelařským a splňující fyzikální a chemické požadavky normy pro kvalitní český med. DPP se stal oficiálním registrovaným včelařem a členem Českého svazu včelařů (ČSV) na podzim loňského roku.

Dopravní podnik města Praha vytočil svůj historicky první vlastní med
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

DPP zatím vlastní tři včelstva, která jsou umístěna na střeše administrativní budovy ve vozovně Vokovice. Díky jejich poloze pochází vokovický med DPP především z nektaru sbíraného včelami v malebném údolí Divoké Šárky. O včelstva se ve svém volném čase starají zaměstnanci DPP, kteří jsou sami dlouholetými aktivními včelaři.

„Včely jsou nenahraditelnými opylovači, indikátory chemického znečistění životního prostředí, ale také symboly pracovitosti, čistoty a spořádanosti. Vědecké studie zcela jasně prokazují, že úbytek opylovačů má negativní vliv na ekosystém, dostupnost potravin a v konečném důsledku na lidskou populaci a její blahobyt. DPP chce i tímto způsobem aktivně přispívat k tomu, aby svět, ve kterém žijeme, zůstal v rovnováze a příjemným místem nejen pro lidi, ale také pro tvory, bez kterých by nemohl existovat. Je to také součást našeho aktivního přístupu k ESG, jehož implementace v současnosti v DPP probíhá,“ říká Josef Voltr, vedoucí odboru Marketing a obchod.

„I přes atypické jaro, kdy kvůli mrazům podstatná část květů s potencionální snůškou zmrzla, si včely našly jiný zdroj potravy, který okolí vozovny Vokovice poskytuje. Z loňských dvou oddělků se nám podařilo v rámci jarního rozvoje včely vytáhnout do silného a zdravého včelstva a rozšířit tak počet úlů na tři. Ačkoliv byla nepříznivá sezona, podařilo se nám vytočit 35 kilogramů smíšeného medu ze dvou včelstev. Uvidíme, jaké výzvy přinese příští sezóna, ale jsme na ni stejně jako včely připraveni a natěšeni. Chtěli bychom do budoucna navýšit počet včelstev a případně je umístit i do jiných vozoven, garáží či dep DPP,“ doplňuje Martin Skapa, vedoucí provozu vozovny Vokovice a hlavní včelař DPP.

Vzhledem k vytočenému množství je vokovický med DPP zatím neprodejný a bude sloužit k reprezentačním účelům.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 České dráhy upraví ve více než dvou stech vozech okna pro snazší průchod mobilního signálu

22:08 České dráhy upraví ve více než dvou stech vozech okna pro snazší průchod mobilního signálu

České dráhy pokračují v opatřeních na zlepšení dostupnosti mobilního signálu ve svých vlacích. Po ne…