FN Hradec Králové: Monumentální sgrafito v průčelí Dětské kliniky prošlo opravou

09.08.2024 16:33 | Tisková zpráva

Fakultní nemocnice Hradec Králové nechala zrestaurovat monumentální sgrafitovou výzdobu průčelí Dětské kliniky FN HK. Dílo sochaře Bedřicha Šimona (1902 až 1988), které zachycuje děti hrající si za doprovodu personálu nemocnice, bylo před restaurováním již obtížně viditelné.

FN Hradec Králové: Monumentální sgrafito v průčelí Dětské kliniky prošlo opravou
Foto: fnhk.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Hradec Králové

„Jsem rád, že se podařilo ve spolupráci s památkáři a realizační firmou obnovit sgrafito, které si pamatuje několik generací pacientů, kteří navštěvovali dětskou kliniku i zaměstnanců nemocnice. Věřme, že toto dílo, které je obrazem doby vzniku dětské kliniky, zůstane dobře viditelné další dlouhé roky a bude těšit kolemjdoucí,“ uvedl ředitel FN HK, MUDr. Aleš Herman, Ph.D.

Sgrafito o šířce 12 metrů, které je více než tři metry vysoké, je umístěno na hlavním průčelí dětské kliniky, vytvořeno bylo v roce 1953. Stavbu dětské kliniky projektovali Jan Rejchl, František Steiner a Václav Rohlíček v roce 1949, výstavba trvala zhruba pět let. Budova byla v provozu od roku 1954, lůžková část v roce 1957.

V rozsáhlém areálu FN HK je umístěno několik uměleckých děl, například před pavilonem neurochirurgie je k vidění kovová plastika sochaře Karla Mahrly, před Porodnickou a gynekologickou klinikou FN HK socha zdravotní sestry s kojencem v náručí od autorů Jana a Marie Wagnerových.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS: Objednání kominíka ke kontrole a čištění komínu neodkládejte, objednací lhůty se již prodlužují

7:23 HZS: Objednání kominíka ke kontrole a čištění komínu neodkládejte, objednací lhůty se již prodlužují

Letošní počasí zcela jistě oddálí začátek topné sezóny, ale i tak se občanům pomalu dostává na řadu …