Generální ředitel ČT a ministr zahraničí ČR podepsali Memorandum o spolupráci

20.06.2012 13:24 | Zprávy

Česká televize bude spolupracovat na projektu Češi ve světě – oslavy Dne české státnosti 2012. Slavnostním podpisem Memoranda o spolupráci to dnes stvrdili ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg a generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Generální ředitel ČT a ministr zahraničí ČR podepsali Memorandum o spolupráci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Projekt Češi ve světě – oslavy Dne české státnosti 2012 proběhne na různých místech v Praze v týdnu od 24. do 30. září 2012 pod záštitou prezidenta České republiky. Jeho cílem a smyslem je přiblížit příběhy Čechů ve světě v kontextu témat spojených s českou státností a národní identitou a prohloubit vzájemné vazby mezi Čechy žijícími v České republice a Čechy žijícími ve světě. Připravované akce jsou zároveň poděkováním Čechům v zahraničí za jejich přínos na šíření českých tradic, kultury a povědomí o českém národě. Program koordinuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

„Podpora národní identity a kulturních kořenů formou projektu Češi ve světě – oslavy Dne české státnosti patří k aktivitám, které Česká televize bude jako médium veřejné služby vždy ráda podporovat. Prostřednictvím obrazovky chce Česká televize kromě samotných oslav přiblížit i historicko-společenské souvislosti odchodů významných Čechů, kteří se velkou měrou podílejí na reprezentaci kulturních a společenských hodnot České republiky v zahraničí,“ konstatuje generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Projekt Češi ve světě bude v posledním týdnu v září 2012 hlavním tématem všech programových okruhů České televize. Prostor dostane ve zpravodajských a publicistických pořadech, věnovat se mu ČT bude i v dalších živých pořadech v průběhu týdenních oslav. V neposlední řadě bude tématu významných Čechů v zahraničí přizpůsobena i dramaturgie pořadů vlastní tvorby.

Projekt Češi ve světě – oslavy Dne české státnosti 2012 chce představit široké české veřejnosti nejen Čechy, kteří odešli před mnoha desetiletími, ale i mladé lidi a často uznávané odborníky pracující na různých místech světa. Ti se v zahraničí usadili teprve v porevoluční době a mnozí z nich prožili napínavé osudy a dosáhli velkých profesních úspěchů. Dle odhadů dnes žijí v zahraničí asi 2 miliony lidí, hlásících se k českému původu. To znamená, že každý šestý Čech žije mimo hranice České republiky.

Program týdne oslav zahrnuje slavnostní večer uspořádaný Národním muzeem v památníku na Vítkově, Mezinárodní krajanský festival, Konferenci Mezinárodního koordinačního výboru zahraničních Čechů, předání ceny „Významná česká žena ve světě“ v Senátu Parlamentu ČR, přednášky v Náprstkově muzeu a mnoho dalších. Akce završí slavnostní večer na Den české státnosti 28. září 2012 v historické budově Národního divadla za účasti významných osobností z veřejného života a Čechů ze zahraničí.

Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚZSVM vyhlásil druhé kolo výběrového řízení na prodej zámku Štiřín

19:13 ÚZSVM vyhlásil druhé kolo výběrového řízení na prodej zámku Štiřín

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dnes na svých webových stránkách www.nabidk…