HZS ČR: Hasičská dronová služba zmapuje povodněmi zasažená území ve 3D

01.10.2024 19:39 | Tisková zpráva

V rámci své nové specializované činnosti bude HZS ČR tvořit ortofoto mapy povodní zasaženého území. Mapu složenou z dronových snímků bude možné vložit do geodetických softwarů a následně ji využít při budování a obnově, například inženýrských sítí, a k tvorbě rozsáhlého 3D modelu.

HZS ČR: Hasičská dronová služba zmapuje povodněmi zasažená území ve 3D
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

V průběhu dnešních brzkých ranních hodin vyrazil na Jesenicko speciálně sestavený odřad dronové služby HZS ČR. Odřad je složený z celkem 10 příslušníků z Generálního ředitelství HZS ČR, HZS Středočeského kraje, Zlínského kraje a Jihomoravského kraje a bude pracovat na tvorbě ortofotomap a 3D modelu povodní zasaženého území.

Jde o mapu složenou z dronových snímků, kterou lze vložit do kteréhokoli geodetického softwaru a následně s ní pracovat. Zejména ji zužitkují místní samosprávy a štáby krizového řízení. Mapu lze využít například jako podklad při obnovovacích pracích a obnově inženýrských sítí. Pomocí prostorového snímání dat je možné získat informace o objemu provizorních deponií a centrálních skládek. Data je možné sdílet s jednotlivými obcemi s rozšířenou působností.

Na místě budou nasazeny celkem 4 drony. Kartografické podklady budou příslušníci zpracovávat přímo na místě zásahu ve specializovaném přenosovém voze.

Během úterního dne vyrazí druhý speciální odřad na Ostravsko. Ten bude sestavený z celkem 6 příslušníků z HZS Ústeckého, Libereckého a Pardubického kraje, a na místě se spojí s dronovou skupinou Moravskoslezského kraje. I zde budou operovat celkem 4 drony.

V obou případech se na dalším zpracování budou podílet také příslušníci z Institutu ochrany obyvatel Lázně Bohdaneč.

S IOO příslušníci GŘ HZS ČR a HZS Olomouckého kraje spolupracovali již v pátek 27. 9. 2024, kdy tuto specializovanou činnost HZS ČR zahájil na území obce Mikulovice na žádost tamního starosty.

Drony hasičů byly nasazeny už od samého začátku povodní. Záběry z dronů poskytovaly podporu velitelům zásahu a krizovým štábům. Drony se také podílely na vyhledávání a záchraně osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Kmotři

Jestli ODS podle vás řídí kmotři, jak vysvětlíte, že jste s nimi spolupracovali a evidentně vám to dosud nevadilo?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

HZS ČR: Hasičská dronová služba zmapuje povodněmi zasažená území ve 3D

19:39 HZS ČR: Hasičská dronová služba zmapuje povodněmi zasažená území ve 3D

V rámci své nové specializované činnosti bude HZS ČR tvořit ortofoto mapy povodní zasaženého území. …