HZS: Na likvidaci letecké pumy v Litvínově se podílelo bezmála 140 hasičů s více než 100 kusy techniky

30.08.2024 16:08 | Tisková zpráva

K řízenému odstřelu letecké pumy v litvínovské rafinérii ORLEN Unipetrol RPA došlo dnes 30. 8. 2024 ve 12:13 hodin. V terénu byly před odstřelem nasazeny také čtyři drony, monitorující pohyb osob v uzavřeném perimetru, jejich počet se však při samotném odstřelu navýšil až na deset.

HZS: Na likvidaci letecké pumy v Litvínově se podílelo bezmála 140 hasičů s více než 100 kusy techniky
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Drony monitorovaly po celou dobu situaci v areálu a nejbližším okolí a prováděly rovněž průzkum vnitřních a stísněných prostor. Trojice cisternových zodolněných stříkaček byla jedinou technikou složek IZS, která se v době odstřelu nacházela ve vyhrazeném perimetru. Osádka byla tvořena jak pyrotechniky provádějícími řízený odpal, tak hasiči připravenými provézt prvotní rychlý zásah.

Před řízeným odstřelem hasiči zajistili prostory a okolí areálu tak, aby odstranili případné následky s ním spojené. Veškerá opatření byla provedena v maximální možné míře a v souladu s vyloučením možných rizik a eliminací ohrožení osob. Připravené práce, které probíhaly po celý týden, vedly k minimalizaci dosahu škod a zcela zabránily úniku nebezpečných látek do okolí.

K řízenému odstřelu došlo dnes ve 12:13 hodin a dle prvotní vizuální kontroly proběhlo vše dle předem stanového plánu. Sekundárním průzkumem leteckou i pozemní podporou se následně prokázalo, že nevznikly žádné vážnější škody.

Hasiči budou v následujících hodinách zajišťovat i nadále podporu Pyrotechnické službě PČR, která spočívá primárně v odstraňování trosek a big bagů z místa řízeného odpalu. Část jednotek byla odeslána již zpět na své základny. Ukončení společného zásahu složek IZS předpokládáme dnes ve večerních hodinách.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční a celní úřad zabránily připravovanému daňovému úniku při přepravě zboží

16:13 Finanční a celní úřad zabránily připravovanému daňovému úniku při přepravě zboží

Finanční úřad pro hl. m. Prahu ve spolupráci s Celním úřadem pro hl. m. Prahu úspěšně provedl kontro…