HZS: Objednání kominíka ke kontrole a čištění komínu neodkládejte, objednací lhůty se již prodlužují

10.09.2024 7:23 | Tisková zpráva

Letošní počasí zcela jistě oddálí začátek topné sezóny, ale i tak se občanům pomalu dostává na řadu povinnost každoroční kontroly spalinových cest. Kominíci mají právě na podzim velmi napilno, a zákazníka pak může zaskočit velmi dlouhá dodací lhůta. Doporučujeme tedy na nic nečekat a návštěvu kominíka rezervovat co nejdříve.

HZS: Objednání kominíka ke kontrole a čištění komínu neodkládejte, objednací lhůty se již prodlužují
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

„Tradičně vždy byli kominíci nejvytíženější v říjnu, listopadu a v prosinci, nicméně letos, stejně jako v loňském roce, se již nyní v prvních dnech měsíce září pohybují termíny kominíků v rozmezí dvou až tří týdnů. V posledních letech kominíkům přibyla práce i z důvodu nejistot občanů ohledně cen a dostupnosti energií a paliv“ říká Jaroslav Schön, prezident Společenstva kominíků ČR.

Další nárůst práce kominíků přinesla zákonem vyžadovaná výměna kotlů na pevná paliva za ekologičtější spotřebiče. U nových kotlů je ve většině případů nutno vyvložkovat komín. A jako při každé výměně spotřebiče je třeba, nejen z důvodu dodržení ustanovení zákona o požární ochraně a příslušné prováděcí vyhlášky (tedy z důvodu zajištění požární a provozní bezpečnosti), provést revizi spalinové cesty. Základními lhůtami pro čištění spalinových cest pro spotřebiče na pevná paliva do 50 kW je 3x ročně při celoročním provozu, pro kapalná paliva 2x a pro plynná paliva 1x ročně.

„Jak vyplývá z právních předpisů, provádí kominíci mimo ostatních služeb čištění, kontroly a revize spalinových cest. Protože jsou pojmy kontrola a revize veřejností často zaměňovány, tak jen krátké vysvětlení:

  • Čištění a kontrolu spalinové cesty provádí oprávněná osobou, kterou je vlastník živnostenského listu v oboru „kominictví“. Jedná se o periodicky (zpravidla jednou do roka) se opakující práci, kdy kominík provede po jejím vyčištění kontrolu spalinové cesty a o výsledku kontroly vystaví písemnou zprávu. 
  • Revizi spalinové cesty provádí oprávněná osoba, která je i „Revizním technikem spalinových cest“. Zjednodušeně se jedná o úkon, který se provádí např. při spuštění nové či opravené spalinové cesty do provozu, po výměně spotřebiče, změně paliva apod. Revize na rozdíl od kontroly je o něco složitější a je třeba při ní ověřit nejen funkčnost a průchodnost spalinové cesty, ale i další skutečnosti (např. správnost zabudování spalinové cesty do stavby),“ říká Jaroslav Schön, prezident Společenstva kominíků ČR.

Platnost oprávnění pro oprávněné osoby si zákazníci můžou zkontrolovat ZDE.

Aktuální, ověřený seznam revizních techniků spalinových cest najdete na stránkách HZS ČR ZDE. Seznam ověřených a pravidelně vzdělávaných kominíků a revizních techniků najdete na ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Aktuální stav - Doručování důchodů a uzavřené provozovny kvůli povodním

7:05 Česká pošta: Aktuální stav - Doručování důchodů a uzavřené provozovny kvůli povodním

Česká pošta informuje o současném stavu svého provozu. Seznam uzavřených nebo již otevřených provozo…