Hasičský záchranný sbor: Už uběhly dva roky od nejničivějšího požáru v Českém Švýcarsku

24.07.2024 7:23 | Tisková zpráva

Včera uplynuly přesně dva roky od nejrozsáhlejšího lesního požáru v historii Česka. V sobotu 23. července vypukl v Národním parku České Švýcarsko nedaleko Hřenska lesní požár, který postupně zasáhl více než 1600 ha plochy parku.

Hasičský záchranný sbor: Už uběhly dva roky od nejničivějšího požáru v Českém Švýcarsku
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Na likvidaci živlu se podílelo přes šest tisíc hasičů ze všech krajů republiky. Na pomoc byli povoláni také vojáci, záchranáři a policisté. Pomoc by se neobešla ani bez samosprávy a dobrovolníků. Na boj s plameny bylo povoláno devět vrtulníků a pět letadel. Zapojeno bylo celkem 400 kusů požární techniky.

Zásah hasičům komplikovalo dlouhotrvající sucho, vysoké teploty, ale i silný vítr a nepřístupný terén. Evakuováno bylo víc než pět stovek osob hlavně z centrální části parku, oheň zničil tři domy.

Hasiči s ohněm bojovali tři týdny. V pátek 12. srpna byla předáním celého území parku ohlášena likvidace požáru, o den později se do svých domovů mohli vrátit také evakuovaní lidé.

Požár způsobil škodu kolem 270 milionů korun.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Zrcadlová kaple má svůj aršík

7:14 Česká pošta: Zrcadlová kaple má svůj aršík

Jan Kavan je autorem výtvarného návrhu nového příležitostného poštovního aršíku Kaple Zvěstování Pan…