Hasičský záchranný sbor: Vrtulníky jsou už v akci, bojují s požárem u bulharské obce Otets Paisievo

18.07.2024 16:08 | Tisková zpráva

Oba vrtulníky, které ČR vyslala do Bulharska pro boj s lesními požáry, jsou zatím nasazené asi 40 km severně od letiště Plovdiv. Na palubě obou strojů jsou bulharští koordinátoři a spolupracujeme s vrtulníky bulharské armády. Vodu vrtulníky prozatím nabírají z přírodních zdrojů, tedy z vytipované přehrady, v záloze máme také možnost bambi vaky plnit z velkokapacitních nádrží.

Hasičský záchranný sbor: Vrtulníky jsou už v akci, bojují s požárem u bulharské obce Otets Paisievo
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Mobilní retenční nádrže FireFlex mají objem 54 tisíc a 34 tisíc litrů, a na místě zásahu mohou sloužit jak pro plnění bambi vaku pro letecké hašení, tak i jako zásobníky hasiva na špatně dostupných místech.

Při reálném nasazení jsou nádrže průběžně naplňovány vodou. Ve většině případů se jedná o doplnění hasební látky prostřednictvím dopravy vody z cisteren. Další možností je dálková doprava vody pomocí hadicového vedení a čerpadel z vhodného vodního zdroje.

Při plnění bambi vaku jsou u velkoobjemových nádrží vždy dva hasiči, kteří pak vaky v případě potřeby pomocí tyčí usměrňují.

V posledních letech si ČR ověřila účinnost nasazení velkokapacitních nádrží pro letecké hašení například při požárech v NP České Švýcarsko, v zahraničí pak před rokem, kdy se jednalo o pomoc v souvislosti s rozsáhlými požáry v Řecku v srpnu roku 2003.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Aktuální stav - Doručování důchodů a uzavřené provozovny kvůli povodním

7:05 Česká pošta: Aktuální stav - Doručování důchodů a uzavřené provozovny kvůli povodním

Česká pošta informuje o současném stavu svého provozu. Seznam uzavřených nebo již otevřených provozo…