Hospodářská a sociální rada Mostecka: Regionální tripartita řešila především energetiku

02.11.2022 22:11 | Tisková zpráva

Energetika a záležitosti, které se s ní bezprostředně pojí, byly hlavními tématy zářijového jednání Hospodářské a sociální rady Mostecka.

Hospodářská a sociální rada Mostecka: Regionální tripartita řešila především energetiku
Foto: HSRM
Popisek: Hospodářská a sociální rada Mostecka

S žádostí o pomoc při řešení jak současné energetické krize, tak sociálních dopadů transformace uhelných regionů se zástupci Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje obrátili na ministra práce a sociálních věcí Mariána Jurečku, který Mostecko navštívil před koncem prázdnin. Zástupci regionu od ministra požadovali mimo jiné podporu při řešení dopadů energetické krize, obnovení činnost Uhelné komise včetně zastoupení uhelných krajů nebo definování podmínek odchodu od uhlí. Zabývat by se ministerstvo mělo také podporou konstruktivních nástrojů řešení exekucí a zohlednit by se měly potřeby obcí v souvislosti s takzvanými Veřejně prospěšnými pracemi. Ministr slíbil předat podněty příslušným náměstkům svého resortu.

Energetikou se zabývala i krajská tripartita. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž na základě jejího požadavku o obnovení činnosti Uhelné komise ČR svolalo na konec června jednání Pracovní skupiny 3 Uhelné komise, na kterém se projednávala například identifikace dopadů energetické krize na trh práce. Ministerstvo připravuje novou studii, jejímž obsahem je zmapování dopadů na firmy i občany v souvislosti s odklonem od uhlí. Hejtmani a předsedové tripartit uhelných regionů odeslali apel na předsedu vlády k urychlení řešení rizik stávající energetické situace. Na základě tohoto apelu byli signatáři pozváni na jednání Rady vlády pro energetickou a surovinovou strategii ve druhé polovině září.

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí

Členové HSRM vyslechli informaci o jednání Regionální stálé konference Ústeckého kraje, kde hlavním bodem jednání byla příprava Operačního programu Spravedlivá transformace (OP ST). V návaznosti na přípravu OP ST probíhá připomínkové řízení k Programovému dokumentu OP ST mezi Českou republikou a Evropskou komisí. Ta navrhuje do Programového dokumentu OP ST zapracovat odchod od uhlí k roku 2033 namísto Uhelnou komisí ČR doporučeného roku 2038. Regionální stálá konference Ústeckého kraje se má opět sejít počátkem října. Součástí programu HSRM byla i informace o programu RE:START, což je Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje.

Energetiku má ve svém názvu rovněž tradiční konference Energetické fórum Ústeckého kraje 2022, jejímž tématem se pro letošní rok stala „Energetická bezpečnost a dostupnost-věc veřejná“. Energetické fórum se uskuteční 10. listopadu v Inovačním centru Ústeckého kraje v Ústí nad Labem. Na programu je připraveno 5 bloků po dvou přednáškách.

Předsedkyně HSR-ÚK Gabriela Nekolová informovala členy HSRM o návrhu krajské tripartity nominovat Helenu Veverkovou na udělení ceny hejtmana Ústeckého kraje v oblasti regionálního rozvoje ÚK. Ke všeobecné radosti přítomným sdělila, že předsedkyně HSRM Helena Veverková cenu hejtmana Ústeckého kraje obdržela.

Hospodářská a sociální rada Mostecka, z. s., vznikla v březnu roku 1999 jako apolitické občanské sdružení, jehož členy jsou fyzické a právnické osoby, instituce státní nebo veřejné správy, které žijí nebo působí na Mostecku. V současnosti má 52 členů. Hospodářská a sociální rada Mostecka, z. s. je členem Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje z. s., která sdružuje sedm okresních sdružení působících v rámci kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…