Jihomoravský kraj: Průvodčí IDS budou mít nové, rychlejší přenosné pokladny

03.08.2024 16:13 | Tisková zpráva

Jihomoravský kraj dlouhodobě připravuje projekt Elektronického odbavování cestujících v IDS JMK. Mimo vícero dalších investic a změn, zahrnujících například instalaci validátorů jízdenek na nástupiště a automatů do vlaků se v nastavené strategii počítá rovněž s náhradou průvodčích dopravce Průvodčími IDS JMK.

Jihomoravský kraj: Průvodčí IDS budou mít nové, rychlejší přenosné pokladny
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

KORDIS připravuje pro průvodčí odbavovací zařízení nové generace

Průvodčí IDS JMK, kteří začnou jezdit ve vlacích IDS JMK, budou používat odbavovací zařízení nové generace. Oproti stávajícím přenosným pokladnám, které mají nyní na příměstských linkách vlakvedoucí Českých drah, budou mít nové pokladny jednodušší a rychlejší čtení bankovních i nebankovních karet. Na nich jsou uloženy jak předplatní, tak jednorázové jízdní doklady. To proti současnosti výrazně zrychlí a usnadní kontrolu elektronických jízdních dokladů.

Nové odbavovací zařízení pro průvodčí IDS JMK bude mít řadu vylepšení. Ta jsou zapotřebí z důvodu rozšiřování elektronického odbavování cestujících a zavádění validátorů na nádražích a automatů ve vlacích. Validátory a automaty prodávají jen bezpapírové elektronické jízdenky přiřazené k bankovní kartě nebo anonymní Dopravní peněžence IDS JMK.

Zařízení umožní prodej a kontrolu nejen jízdních dokladů IDS JMK, ale rovněž Veřejné dopravy Vysočiny pro vlaky směřující tím směrem a také státního tarifu.

U Průvodčího IDS JMK zaplatí cestující jízdenku i platební kartou a Dopravní peněženkou IDS JMK. Stejně jako dnes si však bude muset připlatit, půjde o nadstandardní službu. Pro prodej jízdních dokladů budou určeny validátory a ve vlacích automaty. Senioři nad 70 let, kteří mohou mít problémy s platbou elektronickými platebními prostředky, si budou moci koupit u Průvodčího IDS JMK denní jízdenku za 40 Kč bez přirážky.

Podobnými zařízeními se průběžně vybaví i průvodčí Českých drah, kteří zůstanou na těch vlacích, kde jsou provozována starší vozidla, tedy zejména na vlakových linkách S6 a R56.

Průvodčí už mají vybrané stejnokroje

Součástí přípravy zavedení krajských průvodčích byly i další aktivity s tím spojené. Představenstvo společnosti KORDIS rozhodlo o výběru dodavatele jednotlivých dílů stejnokroje. Ten nechceme nazývat uniformou. Průvodčí IDS JMK nemá být policistou, ale rádcem a pomocníkem cestujících. Nyní tak probíhají poslední procesní kroky a v nejbližší době budou uzavřeny smlouvy.

Nábor Průvodčích IDS JMK v plném proudu

V současné době již probíhá nábor nových pracovníků pro pozici Průvodčí IDS JMK. KORDIS se v prvé řadě soustředil na stávající zaměstnance Českých drah. Nabídl jim přímý kontakt na pracovníka KORDIS, u něhož se mohli informovat na podrobnosti této pozice. Nyní se bude nábor zaměřovat i na zájemce mimo oblast železnice.

Nabízíme dlouhodobou jistotu zaměstnání v nejisté době a do jisté míry i pohodlnější výkon pracovní činnosti. Obvykle bude možné začínat a končit v blízkosti domova bez nutnosti nocovat mimo bydliště. Průvodčí IDS JMK nebudou muset mít dopravní zkoušky, protože nebudou dělat výpravu vlaku a odpadne jim tak tato zodpovědnost. Ve vlacích Moravia jsou dveře vybaveny několika ochrannými prvky a zavírají se automaticky na pokyn strojvedoucího.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

NKÚ: Digitalizace MPSV - úředníci data ručně přepisují, kopírují, tisknou; občané stále dokládají už známé informace

10:17 NKÚ: Digitalizace MPSV - úředníci data ručně přepisují, kopírují, tisknou; občané stále dokládají už známé informace

Ani po deseti letech nebyly vybrané klíčové IT projekty v resortu Ministerstva práce a sociálních vě…