KHS Jihočeského kraje: 301 případů lymeské boreliózy a 51 případů klíšťové encefalitidy

29.07.2024 13:28 | Tisková zpráva

Jihočeští hygienici evidují k 30. kalendářnímu týdnu v kraji celkem 301 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy a 51 potvrzených případů klíšťové encefalitidy. Ve srovnání se stejným obdobím loňska jde u obou onemocnění o znatelně vyšší výskyt.

KHS Jihočeského kraje: 301 případů lymeské boreliózy a 51 případů klíšťové encefalitidy
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje - logo

V končícím týdnu jsme u klíšťové encefalitidy zaznamenali 8 nově potvrzených případů. Aktuálně letos registrujeme 51 potvrzených případů, to je o 22 více než vloni v tomto období, kdy jsme jich měli 29. V případě lymeské boreliózy přibylo v týdnu 20 nových případů. Aktuálně evidujeme od začátku roku 301 nahlášených a potvrzených případů, což je o 72 více než vloni v tomto období. Výskyt je letos zatím nejvyšší za poslední roky, u lymeské boreliózy je přibližně o čtvrtinu vyšší než v loňském roce, kdy jsme v polovině prázdnin registrovali 229 potvrzených případů,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.

Od začátku roku tedy bylo v Jihočeském kraji potvrzeno 51 případů klíšťové encefalitidy: Českobudějovicko má 15 případů (+4 v týdnu), Českokrumlovsko 13 (+2 v týdnu), Strakonicko 11 (+2 v týdnu), Táborsko 8, Prachaticko 3 a Jindřichohradecko 1. Na Písecku zatím klíšťová encefalitida hlášena nebyla. Vloni bylo v kraji k 30. týdnu potvrzeno celkem 29 případů.

Potvrzeno bylo k dnešku též 301 případů lymeské boreliózy, to je o 72 více než vloni v tomto období, v týdnu přibylo 20 nově potvrzených případů. Nejvíce jich je momentálně na Českobudějovicku (91), Jindřichohradecku (55) a Táborsku (54). To jsou dlouhodobě okresy s výrazně nejvyšším výskytem lymeské boreliózy v kraji. Dále je letos na Českokrumlovsku 28 případů, na Písecku 27 (třikrát více než vloni v tomto období), na Prachaticku 33 a na Strakonicku je 13 potvrzených případů.

Pro srovnání: V roce 2023 bylo v kraji evidováno za celou sezonu 518 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy a 81 potvrzených případů klíšťové encefalitidy. Proti ní existuje efektivní očkování, které je pro pojištěnce nad 50 let věku zdarma.

Podle prognózy Českého hydrometeorologického ústavu je na víkend pro území Jihočeského kraje předpokládána aktivita klíšťat na třetím stupni pětistupňové škály, představujícím středně velké riziko napadení klíštětem/Biometeorologická předpověď Českého hydrometeorologického ústavu (chmi.cz)/.

Co se týče výskytu nejrozšířenějších sezónních alimentárních infekcí, tedy těch, které jsou, zjednodušeně řečeno, přenášeny kontaminovanými potravinami nebo nápoji, k 30. kalendářnímu týdnu registrují hygienici v kraji 233 případy salmonelózy (vloni v tomto období 255) a 615 případů kampylobakteriózy (vloni k 30. týdnu potvrzeno 485 případů).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Vodní elektrárna na přehradě Pastviny mění 29tunový rychlouzávěr

16:14 ČEZ: Vodní elektrárna na přehradě Pastviny mění 29tunový rychlouzávěr

Celých 86 let spolehlivě sloužil, ale jeho čas se v těchto dnech naplnil. Původní 29tunový rychlouzá…