Kancelář prezidenta republiky: Roli první dámy nelze skloubit se zaměstnáním či jinou výdělečnou činností

07.10.2024 19:15 | Tisková zpráva

Vyjádření vedoucího Kanceláře prezidenta republiky

Kancelář prezidenta republiky: Roli první dámy nelze skloubit se zaměstnáním či jinou výdělečnou činností
Foto: generalcompact.cz
Popisek: Kancelář prezidenta ČR

Kancelář prezidenta republiky vnímá navrhované právní úpravy MPSV jako komplexní řešení, které by mělo historicky poprvé usnadnit efektivní fungování první dámy způsobem, který by odpovídal potřebám a očekáváním s touto pozicí spojeným, včetně nápravy dosud neexistujícího důchodového a zdravotního pojištění za roky strávené plněním této náročné a veřejností sledované úlohy.

Role manželky či manžela, popřípadě partnera či partnerky prezidenta republiky nebyla doposud v právním řádu České republiky nijak ukotvena, což v jedenadvacátém století vnímáme jako situaci, kterou je třeba nevyhnutelně napravit.

Anketa

Obáváte se odklonu České republiky od jádra EU?

hlasovalo: 12650 lidí

Role první dámy je pozicí, kterou fakticky nelze skloubit se zaměstnáním či jinou výdělečnou činností. Přes tuto skutečnost dosud nenáležela manželce prezidenta republiky za plnění této role žádná kompenzace. Očekává se přitom, že manželka prezidenta republiky jej bude doprovázet při oficiálních akcích v České republice, při přijímání zahraničních návštěv, výjezdů do krajů či v řadě dalších obdobných situací.

Očekává se, že se bude účastnit rovněž zahraničních výjezdů. V neposlední řadě se taktéž očekává, že manželka prezidenta republiky bude mít a bude vyřizovat rovněž vlastní agendu, např. udělovat záštity, veřejně podporovat neziskové či jiné projekty, vyřizovat korespondenci jí adresovanou, či se věnovat vlastní charitativní činnosti.

Navrhované změny ale neupravují jen náhrady, které mají zabezpečit fungování aparátu manželky prezidenta republiky po dobu plnění role první dámy, předložený pozměňovací návrh k důchodovým změnám má nově zakotvit i důchodové a zdravotní pojištění, které rovněž dosud nijak řešeno nebylo.

Právní úpravy tak přinášejí řešení, které Kancelář prezidenta republiky vnímá v jedenadvacátém století jako nezbytné. Jsme proto velmi rádi, že se MPSV rozhodlo situaci řešit.

Milan Vašina
vedoucí Kanceláře prezidenta republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

JUDr. Daniela Kovářová byl položen dotaz

Nezávislost

Paní senátorko, proč myslíte, že uspělo tak málo nezávislých kandidátů? A souhlasíte se mnou, že není dobře, když mají vládní politici převahu všude? Protože když ji mají jak ve sněmovně, tak v senátu, tak není pak senát vlastně zbytečný? A co čekáte, že přinesou příští volby? Kdo tu bude vládnout?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 2 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Roli první dámy nelze skloubit se zaměstnáním či jinou výdělečnou činností

19:15 Kancelář prezidenta republiky: Roli první dámy nelze skloubit se zaměstnáním či jinou výdělečnou činností

Vyjádření vedoucího Kanceláře prezidenta republiky