Komise ověřuje, jestli nedošlo po prodeji oceláren Guptovi k porušení podmínek. Může uložit pokuty, píše eurokomisařka Vestagerová

30.08.2024 9:22 | Tisková zpráva

Podle komisařky Margaret Vestagerové sleduje Evropská komise finanční situaci v ocelářském podniku Liberty House Group, pod kterou spadá i hutní společnost Liberty Ostrava. Pokud došlo k porušení povinností, které stanovila Komise jako podmínky pro tehdejší prodej podniku indickému majiteli Sandžívu Guptovi, uloží pokuty.

Komise ověřuje, jestli nedošlo po prodeji oceláren Guptovi k porušení podmínek. Může uložit pokuty, píše eurokomisařka Vestagerová
Foto: Repro Europarlament
Popisek: Europarlament

„Komise i nadále sleduje situaci s cílem ověřit, zda strany plní své příslušné závazné povinnosti stanovené v rozhodnutí Komise o schválení nabytí společnosti Ilva společností ArcelorMittal a schválení skupiny Liberty House Group jako vhodného nabyvatele odprodávaného podniku. Nesplnění podmínky nebo povinnosti uložené rozhodnutím o schválení spojení podniků s výhradou závazků může vést k uložení pokut,“ píše v odpovědi na interpelaci europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margaret Vestagerová.

Komise také schválila jmenování správce, jehož úkolem je sledovat, zda společnost ArcelorMittal dodržuje konkrétně závazky připojené k rozhodnutí Komise o schválení.

V roce 2019 posvětila Evropská komise prodej hutí společnosti ArcelorMittal britské Liberty House Group za určitých podmínek. Mezi tyto podmínky patřilo, že kupující musel mít možnost získat podíl společnosti ArcelorMittal v podniku TAMEH, dodávajícím uvedenému závodu energii, a že společnost ArcelorMittal převede smlouvu o dodávkách energie na kupujícího, uvádí Komise v odpovědi.

Podle Vestagerové nebylo v té době možné předjímat budoucí problémy, přestože odbory, ale i poslanci Parlamentu České republiky varovali před touto akvizicí a jejími možnými negativními dopady na zaměstnanost v regionu. Před pěti lety přitom došla Komise k závěru, že nevznikají žádné obavy týkající se ohrožení hospodářské soutěže.

„Považuji vyjádření paní komisařky Vestagerové za alibistické. Tehdy dala Komise po důsledné analýze a vyhodnocení rizik akvizici zelenou. Ukazuje se, že detailní analýza tak důsledná nebyla, protože ArcelorMittal ostravský hutní podnik dlouho ždímal a nový majitel Gupta pak koupil společnost se stejným záměrem, což se nakonec i potvrdilo,“ říká Zdechovský, že úředníci jednoduše neodvedli dobrou práci.

Liberty Ostrava se od loňského prosince ocitla ve vážných problémech poté, co firma TAMEH zastavila hutím dodávky energií. V červnu letošního roku pak soud společnost poslal do úpadku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy zavádějí mimořádné opatření v souvislosti s extrémním počasím, vrátit jízdenky lze beze srážky i v den cesty

11:27 České dráhy zavádějí mimořádné opatření v souvislosti s extrémním počasím, vrátit jízdenky lze beze srážky i v den cesty

V souvislosti s očekávanými extrémními srážkami v následujících dnech, které mohou mít negativní dop…