Lesy ČR: Nerozdělávejte teď v přírodě oheň, většina požárů vzniká z nedbalosti

04.09.2024 13:34 | Tisková zpráva

Riziko vzniku závažného požáru hrozí tento týden podle Českého hydrometeorologického ústavu téměř na celém území České republiky. Většina případů souvisí s lidskou nedbalostí, takže vlastníkům a správcům lesa vznikají zbytečné škody. A to nejen finanční, ale i ekologické. „Apelujeme proto na veřejnost, aby lidé nerozdělávali v přírodě otevřený oheň, nekouřili a neodhazovali nedopalky. V lesích to zákon přímo zakazuje,“ uvedl Karel Švéda, vedoucí Odboru lesního hospodářství a ochrany přírody z Lesů ČR.

Lesy ČR: Nerozdělávejte teď v přírodě oheň, většina požárů vzniká z nedbalosti
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR - logo

Státní podnik zatím letos eviduje 93 požárů. Nejčastěji hořelo v severních Čechách (26 případů), v západních Čechách (15 případů) a na Vysočině (14 případů). U Městečka Trnávka oheň v pátek 30. srpna zasáhl porosty na třech hektarech. Na místě bylo dvaadvacet hasičských sborů a všem patří velký dík! „Škodu předběžně odhadujeme na půl milionu korun. Příčinu prošetřuje policie,“ uvedl Rostislav Žampach, lesní správce ze Svitav. „Největší škodu máme na desetiletých smíšených porostech. Podařilo se nám je obnovit po kalamitě a duby i borovice už odrůstaly. Teď musíme celou plochu vytěžit a začít znova,“ řekl svitavský správce.

Lesy ČR mají v horkých dnech víkendové požární hlídky. Také během pracovních dnů monitorují porosty, a zejména ty, v nichž už v minulosti hořelo. Často jde o nepovolená tábořiště.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 České dráhy upraví ve více než dvou stech vozech okna pro snazší průchod mobilního signálu

22:08 České dráhy upraví ve více než dvou stech vozech okna pro snazší průchod mobilního signálu

České dráhy pokračují v opatřeních na zlepšení dostupnosti mobilního signálu ve svých vlacích. Po ne…